SAMARBEIDER OM EKSTREMISME:  Radikalisering og politi- og justissamarbeid er blant temaene som ble  diskutert da USAs justisminister Eric H. Holder jr. møtte justis- og beredskapsminister Anders Anundsen tirsdag på Holmenkollen Park hotell. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
SAMARBEIDER OM EKSTREMISME: Radikalisering og politi- og justissamarbeid er blant temaene som ble diskutert da USAs justisminister Eric H. Holder jr. møtte justis- og beredskapsminister Anders Anundsen tirsdag på Holmenkollen Park hotell. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixVis mer

- Vi skal ta med oss planen tilbake til USA for å se om vi kan gjøre noe lignende

Den amerikanske justisministeren er imponert over norsk kamp mot ekstremisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMENNKOLLEN PARK HOTELL (Dagbladet): USAs justisminister Eric Holder er i dag i Oslo for å møte norske politikere og snakke om radikalisering og politi- og justissamarbeid.

Etter møtet med justisminister Anders Anundsen, stilte de to på en pressekonferanse.

- Det har vært et godt møte, sier Anundsen.

- Veldig imponerende Det var Anundsen som inviterte den amerikanske justisministeren på besøk. Under pressekonferansen på Holmenkollen Park Hotell i dag, snakket de to om islamister som reiser til Irak og Syria.

- Vi har delt syn på ekstremisme og cyberkriminalitet og betydningen av et godt forhold mellom USA og Norge, særlig når det kommer til justissamarbeidet, sier USAs Holder. 

Regjeringen presenterte i juni en 30 punkts stor handlingsplan mot radikalisering og voldelige ekstremisme. Den skal sørge for at unge ikke havner i ekstreme miljøer, gjennom samarbeid mellom alt fra helsevesen og skole til frivillige organisasjoner og Politiets sikkerhetstjeneste.

Det var denne handlingsplanen den amerikanske justisministeren interessert i. 

- Handlingsplanen er veldig imponerende. Vi kommer til å ta den med tilbake til USA for å se om vi kan gjøre noe lignende, sier han på pressekonferansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil dele informasjon For selv om det er flere ekstremister i USA enn i Norge, utgjør de en større andel av befolkningen her enn i USA, og den amerikanske justisministeren har merket seg Norges innsats mot radikalisering. Begge understreket derfor viktigheten av informasjonsdeling på dette området.

- Det er viktig å dele informasjon om hvem som drar og hvor de drar. Vi er bekymret for at våre borgere drar ut og deltar i kamper i Syria og Irak, og så kommer tilbake og utfører straffbare handlinger i USA, sier Holder.

Allerede i desember startet dialogen mellom USA og Norge på hvordan ekstremisme skal takles. Da var nemlig vår egen justisminister på USA-besøk og ble da overrasket over hvor mye Holder kunne om norsk ekstremisme.

- Det er spennende, fordi Eric Holder hadde merket seg det norske engasjementet i kampen mot ekstremismen, sa Anders Anundsen til Dagbladet den gang.

Holder tale i ettermiddag Ett av de viktigste punktene i den nye handlingsplanen, er hvordan Norge skal takle radikale fremmedkrigere som nå blant annet reiser ut til Irak og Syria. Der har den norske justisministeren sendt et nytt lovforslag på høring, som utvider forbudet mot rekruttering til deltakelse i væpnet konflikt.

MØTTE ERNA:  Statsminister Erna Solberg møtte i dag USAs justisminister Eric H. Holder på Statsministerens kontor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
MØTTE ERNA: Statsminister Erna Solberg møtte i dag USAs justisminister Eric H. Holder på Statsministerens kontor. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

I ettermiddag skal justisminister Holder tale i residensen til den amerikanske ambassadøren, hvor temaet også er voldelig ekstremisme.

Dagbladet vil følge USA-besøket utover dagen.

Les mer om voldelig ekstremisme i Norge: • Slik vil regjeringen bekjempe radikalisering og voldelig ekstremisme i Norge

USA vil ha informasjon om norsk ekstremisme

Tror ikke enslige radikalister fanges opp

Her er bildene som dokumenterer at norske Syria-krigere kriger med noen av verdens farligste terrorister

 INVITERT TIL NORGE:  Justisminister Anders Anundsen har invitert den amerikanske justisministeren Eric Holden til Norge for å snakke om ekstremisme og radikalisering. De to møttes i Oslo i dag formiddag. Foto: Evan Vucci / AP Photo / NTB Scanpix
INVITERT TIL NORGE: Justisminister Anders Anundsen har invitert den amerikanske justisministeren Eric Holden til Norge for å snakke om ekstremisme og radikalisering. De to møttes i Oslo i dag formiddag. Foto: Evan Vucci / AP Photo / NTB Scanpix Vis mer