ADVARSEL: Oslo-politiet er ikke bare ute etter å ta knallharde gangstere, de vil også stoppe lommetyvene og advarer på ulike måter. Foto: Sindre Granly Meldalen
ADVARSEL: Oslo-politiet er ikke bare ute etter å ta knallharde gangstere, de vil også stoppe lommetyvene og advarer på ulike måter. Foto: Sindre Granly MeldalenVis mer

- Vi skal ta Oslo sentrum tilbake

Politimester Hans Sverre Sjøvold er lei av lommetyver, tiggere, rus og prostitusjon i sentrum av hovedstaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag la politimester Hans Sverre Sjøvold fram kriminalitetstallene for Oslo i 2012.

De viste at det ble registrert 55 261 anmeldelser for vinning i løpet av fjoråret, noe som er en økning på 8 prosent fra året før. De viste også en kraftig økning i antall lommetyverier, med 17 778 anmeldelser i fjor, mer enn 7000 flere enn for to år siden.
7000 - Er det 7000 flere saker, er det 7000 flere mennesker som er frastjålet sine eiendeler. Vi ønsker å formidle at vi tar borgernes trygghet på alvor, sier politimester Hans Sverre Sjøvold til Dagbladet.

Nå går han til krig mot lommetyvbandene som herjer Oslo, med et eget lommetyvprosjekt som ble startet i august i fjor. 11 tjenestemenn jobber utelukkende med det som i politispråket heter grovt ran på offentlig sted og i løpet av 2013 skal antallet ansatte i prosjektet dobles. I tillegg skal de åpne rusmiljøene prioriteres.

- Det er dessverre et stort innslag av tigging, rus, prostitusjon og lommetyverier i sentrum, og det er ikke noe hyggelig, sier Sjøvold.

- Vi må ta sentrum tilbake, sier politimesteren.

- Bedre Han sier befolkningen også må bli flinkere til å ta vare på sine eiendeler.

- Vi er litt for slappe når det kommer til å ta vare på tingene våre. Å bli offer for lommetyver skaper masse ubeleilighet for den det gjelder. Det ønsker vi å gjøre noe med.

Politimesteren kan ikke love ekstreme forvandlinger.

- Men jeg kan garantere at vi skal bli bedre.

Store saker Politiet opplevde også en økning i villa- og leilighetsinnbrudd i 2012, etter nedgang i 2011. Det var en økning på 7,5 slike innbrudd, sammenliknet med året før, hvor det var en nedgang på -49,5 % innenfor grovt tyveri fra villa, og også en nedgang i grovt tyveri fra leilighet (-7,2 %). Boligtyvene ser ut til å ha slått noe tilbake.

Sjøvold sa på dagens pressekonferanse at 2012 har vært preget av store saker som å avslutte 22/7-saken og forsvinnningen og drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne i august i fjor. Også Nobelprisen til EU tok mye folk i distriktet, sier han.

LA FRAM TALLENE: Infosjef Kari Huseby, visepolitimester og leder for kriminalavdelingen Hans Halvorsen, politimester Hans Sverre Sjøvold og visepolitimester og leder for ordensavdelingen Roger Andresen.
LA FRAM TALLENE: Infosjef Kari Huseby, visepolitimester og leder for kriminalavdelingen Hans Halvorsen, politimester Hans Sverre Sjøvold og visepolitimester og leder for ordensavdelingen Roger Andresen. Vis mer