«Vi skal ta vare på familiene til de to siktede»

Endelig kan folket på Sør-Arnøy i Nordland igjen sove trygt. Skåret i gleden er at to 15-åringer fra øya er avslørt som brannstiftere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Den ene av de to er siktet for grovt skadeverk. Politiet mener han har vært involvert i alle de fem brannene som har skaket opp de 250 øyboerne. Gutten har tilstått alle, med unntak av en brann.

Den andre gutten er bare siktet for å ha vært delaktig i den første brannen, den 24. november.

- Guttene er preget av alvoret i situasjonen, sier politijurist Tone Vangen ved Salten politidistrikt.

Tanken på at to tenåringer fra øya står bak, er tung å bære for folk på Sør-Arnøy. Derfor var det ingen glede å spore i går.

Må stå sammen

- De siste to månedene har vært et mareritt. Vi er sjølsagt lettet over at saken er oppklart. Samtidig er det stein til byrden at de som politiet har siktet viste seg å være to av våre egne, sier Jan Arne Birkeli, leder i bygdeutvalget på Sør-Arnøy i Nordland.

- Det er tragisk at de pågrepne er så unge. Vi får ei veldig tung tid framover, sier Birkeli, som oppfordrer folk til å stå sammen slik at livet raskest mulig kan vende tilbake til det normale.

- Vi skal ta vare på familiene til de to siktede. De skal ikke føle seg utstøtte eller skyldige. Vi skal leve sammen også etter dette, lover Birkeli.

Det startet med brann i et båtmuseum, deretter ble ei brygge påtent, så et fjøs der 67 sauer brant inne. Samme natt brant en garasje ned. Til slutt ble et bolighus flammenes rov. Den 85-årige kvinnen som bodde aleine i huset, overnattet hos sin sønn da det tok fyr.

Folkemøte i kveld

15-åringene ble tidlig pekt ut som mistenkte i lokalsamfunnet. Politiet avslørte dem på bakgrunn av motstridende vitneforklaringer, ikke tekniske bevis.

- Hva er motivet bak ildspåsettelsene?

- Det vet vi foreløpig ikke noe om. Det vi kan si, er at den første brannen ikke ser ut til å ha vært planlagt, sier Vangen.

Selv om ingen av de to guttene trolig har hatt til hensikt å ta menneskeliv, risikerer den ene av de to seks års fengsel for ødeleggelsene.

De siste ukene har Geir Olaussen og andre menn på den lille øya i Gildeskål kommune vekslet på å gå brannvakt om natta.

I kveld er det folkemøte på Sør-Arnøy.

- Der håper vi å få et slags svar på hvorfor dette har skjedd. Vi trenger å snakke ut om det som har skjedd. Det vil ta tid å lege sårene, sier Olaussen.

- TUNGT: Leder Jan Arne Birkeli i bygdeutvalget i Sør-Arnøy.