«Vi skal tråkke på USA»

Iranske soldater med plakat-trussel etter å ha tatt ned det de hevder er en amerikansk drone.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Iran hevder å ha tatt den pilotløse amerikanske dronen ScanEagle, ifølge militære i Iran. Dronen skal ha befunnet seg i iransk luftrom over den persiske gulf.

- Den amerikanske dronen har samlet informasjon over den persiske gulf de siste dagene, og ble tatt av våre styrker i det den beveget seg inn i iransk luftrom, sier Ali Fadavi, leder i den militære elitestyrken Revolusjonsgarden i Iran, ifølge Qatar-baserte Al Jazeera.

- Slike droner blir vanligvis sendt opp fra store krigsskip, sier han videre og antydet at dronen spionerte.

Iransk statlig fjernsyn, Al-Alam, viste i dag bilder av det de hevder var dronen ScanEagle i en hangar. Dronen var tilsynelatende intakt, og to soldater fra Revolusjonsgarden holdt opp en plakat hvor det på engelsk sto «Vi skal tråkke på USA», ifølge Al Jazeera.

Alvorlig reaksjon Det iranske utenriksdepartementet sa i forrige uke at USA ulovlig har oppholdt seg i iranske luftrom åtte ganger i løpet av oktober. Departementet har varslet en «alvorlig reaksjon» dersom slike angrep fortsetter.

Men USA har hittil nektet for at Irans ScanEagle-drone er deres. Den amerikanske marinens femte flåte basert i gulf-staten Bahrain, men disse har ikke uttalt seg om saken, melder Al Jazeera.

Ifølge en anonym ansatt i det amerikanske forsvaret har ikke Iran tatt noen amerikansk drone i dag, melder den amerikanske nyhetskanalen CNN.

Dersom dronen skulle vise seg å være amerikansk vil dette være den tredje hendelsen hvor iranske og amerikanske droner er involvert de siste to årene. 

Atomvåpenanklager USA anklager Iran for å utvikle atomvåpen, og senatet i den amerikanske kongressen utvidet før helga sine sanksjoner mot Iran. Ifølge nyhetsbyrået AP skal iranske vitenskapsmenn ha laget simuleringer for et atomvåpen tre ganger så kraftig som Hiroshima-bomben.

Iran har benektet dette, og har forklart at deres kraftverk blir brukt til fredelige formål, som strømproduksjon og kreftbehandling.

Ifølge det amerikanske forsvarsdepartementet prøvde iransk militære å skyte ned en amerikanske drone ved gulf-statene i forrige måned, uten å få det til.

Amerikanerne mente at dronen var over internasjonalt farvann, og at den ble beskutt minst to ganger.

ScanEagle er laget for å kunne fly 24 timer i strekk uten påfyll av energi, og dronen kan tåle ekstreme værforhold. Den kan både sendes opp fra bakken og fra krigsskip.

Det finnes flere slike amerikanske droner ved gulf-statene i Midtøsten.

VISTE DRONEBILDE: Statkanalen Al-Alam i Iran viste i dag det som ser ut som en intakt ScanEagle-drone.  USA avviste i midlertid dette.Foto: Al-Alam TV / AP Photo / NTB SCanpix
VISTE DRONEBILDE: Statkanalen Al-Alam i Iran viste i dag det som ser ut som en intakt ScanEagle-drone. USA avviste i midlertid dette.Foto: Al-Alam TV / AP Photo / NTB SCanpix Vis mer