«Vi skal være forsiktige med å spekulere»

Det er ikke første gangpolitiet sikter en person for frihetsberøvelse i en forsvinningssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Det har forekommet tidligere, men av frykt for at det kan oppfattes som en spekulasjon vil jeg ikke bruke eksempler, sier Asbjørn Strandbakken, som er professor i strafferett ved Universitetet i Bergen.

-  Begrenset frihet

Strafferettseksperter Dagbladet var i kontakt med i går, var forsiktige med å uttale seg om hva som kan være bakgrunnen for den utvidede siktelsen.

-  Vi skal være svært forsiktige med å spekulere i noe som helst her, men det er på det rene at siktelsen må knyttes til en mistanke om at mannen på en eller annen måte har begrenset kvinnens frihet, sier advokat John Chr. Elden.

Han får støtte fra Jon Petter Rui Johansen, strafferettsekspert ved Universitetet i Tromsø.

Fem års strafferamme

-  Opplysningene så langt sier ikke annet enn at mannen er siktet for å ha fratatt en person friheten mot vedkommendes vilje, sier han.

Lovbruddet 44-åringen nå er siktet for, har en strafferamme på fem år.

-  Det er en egen bestemmelse i straffelovens \'223 som sier at den som ulovlig berøver en annen friheten, straffes med fengsel inntil fem år, sier Ståle Eskeland, professor i strafferett ved Universitetet i Oslo.

-  Hvis frihetsberøvelsen har vart over en måned eller fører til død eller betydelig skade, er strafferammen fra ett til femten år.

Han sier at en strafferamme inntil fem år er å anse som en streng straff.

- MISTANKE: John Chr. Elden, advokat.
- EGEN BESTEMMELSE: Ståle Eskeland, professor.