Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi skal være profesjonelle og ri stormen av

Nordre Buskerud-politimester Sissel Hammer har ikke tenkt å gå av. Men innrømmer at det siste året har vært «voldsomt».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HØNEFOSS (Dagbladet): - Det siste året har vært ganske voldsomt og tungt, både for meg og mannskapene. Men jeg har fått full oppbacking av familien, sier Sissel Hammer, politimester i Nordre Buskerud politidistrikt, til Dagbladet.

Hammer hadde bare sittet 109 dager som politimester da terroraksjonene 22. juli rammet politidistriktet, der Utøya ligger.

- Det har vært en bratt læringskurve, sier hun.

Knallhard dom 22. juli-kommisjonens dom over politiaksjonen på Utøya, som ble ledet av Hammers politidistrikt, er knallhard; forvirring i lederskapet, beslutningsvegring, dårlig kommunikasjon og mangelfull lokalkunnskap kostet dyrebare minutter mens Anders Behring Breivik gikk rundt på øya og drepte folk.

Kommisjonen konkluderer med at politiet kunne vært på øya langt tidligere enn klokka 18.27, da de første tjenestemennene gikk i land. Det siste kvarteret før Breivik ble pågrepet, rakk han å drepe ca. 20 personer.

- Kommisjonen mener de to tjenestemennene som kom til Utvika først, burde ha dratt over for å prøve å gripe inn mot skytteren. Stiller du deg fremdeles bak dem?

- Jeg har ansvaret for Nordre Buskerud politidistrikt, det omfatter dem som er ute.

- Så du stiller deg bak tjenestemennene i Utvika?

- Ja.

- Voldsom kritikk Tida etter 22. juli 2011 har kritikken mot Nordre Buskerud haglet, og flere har krevd politimester Hammers avgang. På gårsdagens pressekonferanse etter kommisjonens framleggelse av rapporten tok politiledelsen, inklusive henne, selvkritikk, men avviste å diskutere spørsmålet om eventuell avgang før de hadde satt seg inn i det nesten 500 sider lange dokumentet.

- Nå som det er gått en dag: Har du vurdert din stilling?

SEINT UTE: Først klokka 18.27 var de første polititjenestemennene i land på Utøya. 22. juli-kommisjonen slår fast at de kunne vært på plass 15 minutter tidligere, hadde ikke operasjonen vært preget av rot og sommel. Foto: JAN BJERKELI
SEINT UTE: Først klokka 18.27 var de første polititjenestemennene i land på Utøya. 22. juli-kommisjonen slår fast at de kunne vært på plass 15 minutter tidligere, hadde ikke operasjonen vært preget av rot og sommel. Foto: JAN BJERKELI Vis mer

- Jeg fått en voldsom erfaring som jeg er opptatt av å bringe videre i det viktige arbeidet, svarer Hammer.

- Var den harde kritikken mot Nordre Buskerud uventet?

- Det som var voldsomt, var at vi som politidistrikt ble vurdert opp mot samfunnsoppgaven vi er satt til å gjøre - og at vi ikke gjennomførte den godt nok. Det må vi bare akseptere, men det er tøft, sier politimesteren.

- Ting tar tid - Føler du at ditt distrikt er blitt en form for syndebukker, at dere har fått uforholdsmessig mye av kritikken, til fordel for f.eks. Oslo politidistrikt?

- Utøya ligger nå engang her, og det har vært tøft - men vi skal være profesjonelle og ri stormen av.

- Det var bare én person på operasjonssentralen 22. juli. Hvordan kunne det ha seg at dere var så underbemannet?

- Ting tar tid. Jeg begynte 4. april i fjor, og tok straks tak i et brev fra fagforeningen, som krevde sterkere bemanning, samtidig som ei arbeidsgruppe ble nedsatt 1. juli. Nå er det alltid to på jobb.

FIKK DOMMEN: (F.v.) Sissel Hammer, politidirektør Øystein Mæland og Oslo-politimester Anstein Gjengedal svarte på den knusende kritikken fra 22. juli-kommisjonen på en pressekonferanse i går ettermiddag. Foto: TORBJØRN KATBORG GRØNNING / DAGBLADET
FIKK DOMMEN: (F.v.) Sissel Hammer, politidirektør Øystein Mæland og Oslo-politimester Anstein Gjengedal svarte på den knusende kritikken fra 22. juli-kommisjonen på en pressekonferanse i går ettermiddag. Foto: TORBJØRN KATBORG GRØNNING / DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media