- Vi skal vinne kampen om Lofoten

Motstanden mot oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja skal krones med seier, sier Natur og Ungdom-leder Silje Lundberg.

OVERBEVIST: Natur- og Ungdom-leder Silje Lundberg er overbevist om at de skal klare å stanse oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
OVERBEVIST: Natur- og Ungdom-leder Silje Lundberg er overbevist om at de skal klare å stanse oljeutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natur og Ungdom vil heie fram småpartiene som sier nei til å åpne områdene for petroleumsindustrien, og lover å løfte fanene mot oljeboring der sentrale Ap-, Høyre- og Frp-politikere dukker opp i valgkampen.

- Det er viktig å få folk til å skjønne at det de stemmer ved valget kommer til å være med å avgjøre denne saken. Den siste måneden skal vi mobilisere alt vi kan for å gjøre Lofoten til en sak alle snakker om - også i Telemark og Møre og Romsdal, ser Lundberg til NTB.

Internasjonal sommerleir 300 norske og mer enn 100 utenlandske miljøbevisste ungdommer fra til sammen 27 land har i en uke vært samlet til internasjonal sommerleir mot oljeboring i Lofoten. De har trent på sivil ulydighet, utvekslet internasjonale erfaringer i kampen mot oljeindustrien og avsluttet lørdag leiren med folkefest, partilederdebatt og kulturmønstring mot oljeboring i Kabelvåg.

- Folk legger merke til hva oljemakten Norge gjør hjemme. Hvis ikke engang Lofoten, Senja og Vesterålen skal være verdt å bevare, hvilke områder skal vernes da? Våre internasjonale venner får det ikke enklere med å overbevise sine politikere om å ta hensyn til klima og la oljen ligge dersom Norge bare peiser på, sier NU-lederen.

Dobbeltspill Hun er spesielt oppgitt over det hun kaller et «urent dobbeltspill» fra Arbeiderpartiet i denne saken. Helga Pedersen og Jens Stoltenberg sier de ønsker mer kunnskap og informasjon og flagger ikke sitt egentlige ønske om en åpning like klart.

- Men hvis de blir utfordret på hvilken informasjon de mangler, kan ingen av dem svare. Vi har all den kunnskapen Jens Stoltenberg sier at de ønsker. Problemet er at de enten ikke har tatt seg bryet med å lese den, eller at kunnskapen ikke går deres vei. Dessuten har det gått sport i å bestille nye utredninger, sier Silje Lundberg

Hun viser til at det aller siste av ny kunnskap om området er at 70 prosent av fisken som fanges i norsk sone er født utenfor Lofoten, Vesterålen eller Senja.

- I denne saken er Høyre og Fremskrittspartiet mer redelige. De sier de ønsker å konsekvensutrede for å åpne opp for industrien, sier Lundberg.

Unngå katastrofe Silje Lundberg flagger støtte til alle de seks småpartiene i norsk politikk som sier nei til oljeboring. Hun mener det vil være en «katastrofe» dersom oljemotstanderne blir straffet ved stortingsvalget på samme måte som for fire år siden.

- Vi mener det ikke ser så mørkt ut nå. Flertallet i befolkningen er mot oljeutvinning i Lofoten. Vi skal prøve å få dem til å skjønne at da må de ikke fortsette å stemme på de partiene som er for oljeboring, sier Lundberg.

Taktikk fra Jens Natur og Ungdom-lederen mener det også er et mer åpent spørsmål hvor hardt Arbeiderpartiet og Høyre vil presse på for å få gjennomført den mest kontroversielle åpningen på norsk sokkel.

- I den grad Jens Stoltenberg sier noe om denne saken er han langt mer forsiktig enn han tidligere har vært. Det tror jeg er av taktiske årsaker. Og vi skal gjøre det enda vanskeligere for ham, sier hun.

(NTB)