- Vi skal vinne valget sammen

Jens Stoltenberg, Kristin Halvorsen og Liv Signe Navarsetes advarer mot borgerlig regjering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg, SV-leder Kristin Halvorsen og Senterpartileder Liv Signe Navarsete holdt i formiddag en felles pressekonferanse der de presenterte sine framtidsplaner for å vinne Stortings-valget 14. september.

- Vi skal legge fram et felles dokument med de viktigste standpunktene for de tre regjeringspartiene. Først vil jeg si at vi alle følger oljekatastrofen svært nøye og jeg vil dra dit i ettermiddag og legge fram tiltak for framtidig beredskap, sier Stoltenberg.

- Fellesskap og rettferdighet
- Ap, Sv og Sp går til valg sammen, for å vinne valget og fortsette med fire nye år som flertallsregjering. Vi er enige om de viktigste valgene og som å gå til valg som et felles regjeringsalternativ.

- Vi har uenigheter, stiller ikke ultimatum overfor hverandre, vi snakker sammen og finner gode balanserte løsninger, sier statsministeren.

Han legger vekt på at valget er avgjørende for veivalget i norsk politikk og advarer velgerne mot å slippe Frp inn i regjeringskontorene.

- Valget står mellom oss som tror på den norske modellen med fokus på fellesskap og rettferdighet. Og høyremodellen som går på lavere skatt og at det offentlige skal bygges ned, sier Ap-lederen.

Sju veivalg
De tre partiene legger i dag fram en felles plan med sju veivalg for politikken.

Sammen har de rødgrønne partiene endret retning for samfunnsutviklingen og prioritert fellesskap og rettferdighet. I september går partiene sammen til valg på et fortsatt regjeringssamarbeid, skriver de i en pressemelding.

- De rødgrønne partiene vil føre en politikk for arbeid til alle, mer kunnskap og bedre lokal velferd. Vi vil aktivt og offensivt møte både den økonomiske krisen, den internasjonale matkrisen og klimakrisen. I tillegg vil vi prioritere fellesskap framfor skattekutt. Det er et mål for oss at de økonomiske forskjellene skal reduseres, sier Stoltenberg.

I de neste fire årene vil vi arbeide for:

1. En satsing på arbeid og næringsliv.
2. Mer kunnskap — nei til privatisering av skolen.

3. Ta hele landet i bruk.
4. God offentlig omsorg og helsetjenester.
5. Kamp for trygghet og mot kriminalitet.
6. Et løft for kultur og frivillighet.
7. Kamp for klimaet og for internasjonal solidaritet. 

Stoltenberg snakker også om finanskrisen og avviser at den er over.

- Det er ikke børskursene som avgjøre om krisen er over, men utviklingen i arbeidsledigheten.

Han advarer mot en regjering med et sterkt Frp som han mener vil svekke arbeidstakernes rettigheter.

- Ingen roper på privatisering

Kristin Halvorsen mener regjeringens tiltak mot finanskrisen har vist seg vellykkede og advarer velgerne mot å skifte ut den regjering

- Vi må ha en mer offensiv miljøpolitikk og handlefrihet til å drive en offensiv motkonjunkturpolitikk. Det er én ting vi vet at vi helt sikkert får bruk for og det er å ruste opp kunnskapssamfunnet. Jeg har vært mye rundt på skoler og min erfaring er at ingen roper på mer privatisering og ingen roper på «svømmeknapper» i flere fag, sier SV-lederen.

- Det vi trenger mer av er det vi har begynt på, en opprusting av den offentlige skolen. Vi dreier nå ressursene inn på å hjelpe elevene

med læringsproblemer så tidlig som mulig. Det er ingen tid for en høyredreining av skolen til ungene våre. 

Halvorsen legger også vekt på regjeringens offensive miljøpolitikk og at de har mange grønne tiltak mot finanskrisen. Hun advarer mot Frp, som hun mener ikke har noen ambisjoner innen klimapolitikken. 

Viktige verdivalg

Sps leder Liv Signe Navarsete skryter av samarbeidet i sentrum-venstre.

- Dette er en konstellasjon som gir oss gode muligheter til å drive god Senterparti-politikk. Det er sju viktige verdivalg vi i dag presenterer. 

- Vi må omstille norsk næringsliv til fornybar energi og fornybare arbeidsplasser, slik at når vi igjen får oppgangstider så er norsk næringsliv konkurransedyktig. Vi skal satse på fornybar energi og grønne arbeidsplasser. Det krever en regjering som satser og har en offensiv holdning, sier Navarsete. 

Hun advarer mot hvordan distriktene vil utvikle seg med en høyrevridd regjering, og at det vil bli som distriktene i Sverige.

- For fire år siden var det ikke mange som trodde på et løft i samferdsel. Men folk har merket en forskjell. De neste fire årene skal enda flere merke den friske lufta av nylagt asfalt og se jernbaneskinnene legge seg ut over landet.

- Vi skal trappe opp satsingen på kommuneøkonomien, det er ingenting som berører folks hverdag i større grad. Vi skal fortsette kulturløftet.

Integrering

Pressen stilte spørsmål med hvorfor det ikke er lagt vekt på utfordringer i inkluderingspolitikken.

- Vi er veldig klare på at vi skal tolerere kulturelle forskjeller, men vi skal ikke godta noen brudd på menneskerettighetene. Og de sju veivalgene våre vi i stor grad ha betydning for integreringspolitikken. Arbeid til alle er avgjørende, fordi arbeidsledigheten stiger mer blant innvandrere, sier Stoltenberg.

Spørsmålet om oljeboring i Lofoten er et punkt der det er sterk uenighet innad i regjering, både SV og Sp går mot.

- Dette er et punkt der velgerne kan velge innad blant de rødgrønne partiene. Styrkeforholdet mellom partiene blir jo avgjørende når vi etter valget skal utforme en felles politikk for regjeringen. Men det viktige i dag er at vi er helt klare på våre felles veivalg, en felles retning som vi alle ønsker, sier Navarsete.

Hun mener dette er unikt i norsk politikk. Og at partiene har vist at de finner felles løsninger på saker de er uenige om.

Vil videreføre skattenivået

Regjeringen vil ikke love at det ikke blir skatteøkninger de neste fire årene.

- Vi har vist i regjering at de dystre spådommene om enorme skatteøkninger til skamme. Vi har gjennomført en omfordeling. Det er høyresiden som må fortelle hvordan de skal finansiere å fjerne formueskatten. Fordi vi gjør andre valg, blir det mye mer satsing på for eksempel samferdsel fordi vi gjør andre valg.

- Ap og Sp har sagt at vi ønsker å videreføre dagens skattenivå. Ikke heve de samlede skatter og avgifter. Men at vi omfordeler innen de rammene vi har, sier Stoltenberg.

Kristin Halvorsen sier landsmøtet til SV har vedtatt å ha en sikkerhetsventil.

- I en nedgangsperiode vil vi ikke heve skattenivået, men vi vil ha en sikkerhetsventil med mulighet til å gjøre det. Men det er ikke et tema som vi har rangert høyest.

Sp-lederen bekrefter at de ikke ønsker å heve nivået.

- Vi har programfestet en omfordeling og vil jobbe for det, men ikke øke det samlede skattenivået, sier Navarsete. 

Mer betenkt om Lofoten?

Stoltenberg får spørsmål om ulykken ved Langesund har gjort han mer betenkt overfor petroleumsvirksomhet i Lofoten.

- Jeg vil ikke delta i noe seminar om det. Det viktige er at vi gjør noe med det akutte problemet ved Langesund nå og det skal jeg redegjøre for senere i dag.

Han vil ikke svare direkte på om han er mer betenkt nå enn før ulykken.


SAMMEN I REGNET: Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg, SV-leder Kristin Halvorsen  ( til høyre) og Sp-leder Liv Signe Navarsete på vei til pressekonferansen for å legge fram sin plan for å vinne velgerne.  Foto: Cornelius Poppe/Scanpix
SAMMEN I REGNET: Arbeiderpartileder Jens Stoltenberg, SV-leder Kristin Halvorsen ( til høyre) og Sp-leder Liv Signe Navarsete på vei til pressekonferansen for å legge fram sin plan for å vinne velgerne. Foto: Cornelius Poppe/Scanpix Vis mer