- Vi skaper terroristene

Londons ordfører Ken Livingstone kritiserer landets utenrikspolitikk etter terrorbombene i byen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Den frittalende London-ordføreren Ken Livingstone er ikke nådig i sin kritikk av vestlige styresmakter. Han mener Vestens utenrikspolitikk i forhold til Midtøsten har skapt terrorisme.

Livingstone anklager Vesten for å ha blandet seg inn i regionen helt siden første verdenskrig, for å ha kontroll på oljen. Dette har ifølge ordføreren gitt grobunn for islamistisk terrorisme, folk som Osama bin Laden og nettverk som al-Qaida, melder Sky News.

I morgen er det to uker siden 52 mennesker ble drept da fire unge menn sprengte seg selv på undergrunnen og i en buss i London-sentrum.

- Hadde skjedd her også

Selv om han tar avstand fra selvmordsbombere, går ordføreren langt i å si at han skjønner palestinerne som går så langt i Israel.

- Under utenlandsk okkupasjon, og uten mulighet til å stemme, til å drive selvstyre ... Jeg tror at dersom det samme hadde skjedd her i England, hadde også vi produsert selvmordsbombere, sier han til BBC.

Ordføreren er sterkt kritisk til at vestlige land støtter og kaster regjeringer - i stedet for å la landene styre selv.

Blair tar avstand

BLÅST I FILLER: Denne bussen ble sønderrevet 7. juli. Ordfører Livingstone mener vestlige politikere er skyld i terroren. Foto: AP
BLÅST I FILLER: Denne bussen ble sønderrevet 7. juli. Ordfører Livingstone mener vestlige politikere er skyld i terroren. Foto: AP Vis mer

En talsmann for Tony Blair sier ifølge CNNat statsministeren tar sterk avstand fra kommentarene til Livingstone.

- Statsministeren og Ken Livingstone har forskjellig syn på verden. Vi er fundamentalt uenig med ham.

I går benektet Blair at Storbritannias utenrikspolitikk er skyld i London-bombene.

- Mitt inntrykk er at selvmordsbomberne vil bruke hva som helst som foregår i utenrikspolitikken for å forsvare sine handlinger, sa Blair.

Lederen av den islamistiske ekstremistgruppa Muhajiroun, Anjem Choudary, mener at Storbritannia kan skylde seg selv. Han mener at landet burde trukket seg ut av Irak og Afghanistan i fjor, melder nyhetsbyrået AP.

Da sa nemlig Osama bin Laden at Storbritannia ville bli angrepet dersom det ikke skjedde.

FYRER LØS: Ken Livingstone kritiserer Vestens utenrikspolitikk, men får ingen støtte av statsminister Tony Blair.
TERROR PÅ UNDERGRUNNEN I tillegg til en buss, gikk bomber av på Londons undergrunnsnettverk.