Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi skapte en Frankenstein

Hemmelighetene sitter løst i president Musharrafs nye bok. CIA, Bush og Blair kan få mye å forklare i dagene som kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pakistans president Pervez Musharraf vil neppe få problemer med å markedsføre sin nye bok, «In the line of fire» (I skuddlinjen).

Boka, som lanseres denne uka, inneholder nok krutt til at markedsføringen for lengst går av seg selv.

 • USA truet med å bombe Pakistan «tilbake til steinalderen» hvis de ikke ble med i krigen mot terror.
 • CIA har betalt Pakistan millioner av dollar for å «kjøpe» nærmere 400 terrorfanger.
 • Mesterhjernen bak 11. september stod også bak London-bombene og andre planlagte storaksjoner
 • Al-Qaida ville bruke europeiske muslimer fra Balkan til å angripe Heathrow med øst-europeiske fly.

  Han sier USA, Vesten og Pakistan begikk et stort feilgrep da de under Sovjets okkupasjon av Afghanistan støttet oppbyggingen av de religiøse fanatiske mujahidin-krigerne som senere grunnla Taliban og al-Qaida.

  «Vi stoppet ikke opp og tenkte på hvordan de skulle omskoleres til produktive liv etter at den hellige krigen var vunnet.»

  «Vi - USA, Pakistan, Saudi Arabia - skapte vår egen Frankenstein», konkluderer han.

  Og dette er bare noen av høydepunktene som trekkes frem fra boka, som for tiden leses heftig av anmeldere og journalister i USA der boka ble lansert i natt.

  Som en såret bjørn


  Musharraf forteller inngående sine tanker og gjerninger umiddelbart før, under og etter terrorangrepene i USA 11. september 2001.

  Da det første flyet traff, koste han seg i mausoleumshagen til pakistans grunnlegger Mohammad Ali Jinnah.

  «Lite visste jeg at vi var i ferd med å bli kastet inn i frontlinjen i enda en krig, en krig mot skygger», skriver han.

  Da fly nummer to traff, forstod han at Pakistan snart ville ligge midt i begivenhetenes sentrum.

  «USA ville reagere voldsomt, som en såret bjørn. Hvis det viste seg at al-Qaida stod bak, ville den sårede bjørnen storme rett mot oss», skriver han.

  Med eller mot?


  12. september kimet telefonen. USAs utenriksminister Colin Powell var rett på sak:

  «Du er enten med oss eller mot oss». Musharraf sa han ville stå på USAs side i mot terrorisme. Men tross klart svar fikk han en ny telefon fra USA dagen etter. Viseutenriksminister Richard Armitage hadde tatt for seg pakistans etterretningssjef som var på besøk i Washington:

  «I hva som må være den mest udiplomatiske uttalelsen noensinne, gjentok Armitage det Colin Powell sa til meg dagen før. Men ikke bare måtte vi bestemme oss for om vi stod på USAs eller terroristenes side - men hvis vi valgte terroristene måtte vi forberede oss på å bli bombet tilbake til steinalderen», skriver Musharraf.

  - Verd selvmord?


  I boka legger ikke Musharraf skjul på at han lot seg presse av USA. Samtidig mener han Pakistan og det pakistanske folk ble best ivaretatt av avgjørelsen.

  «Kunne vi ha konfrontert USA og stått i mot det som kom? Svaret er nei. Årsaken er tredelt: For det første vår militære svakhet i forhold til USAs styrke. For det andre vår svake økonomi. Vi hadde ingen olje, og vi hadde ingen mulighet til å opprettholde økonomien i tilfelle angrep. Sist, men verst av alt, vår sosiale svakhet. Vi mangler homogenitet nok til å samle hele nasjonen i en aktiv konfrontasjon. Vi kunne ikke ha holdt ut en militær konfrontasjon med USA uansett hvordan man så på saken.»

  «Men det ultimate spørsmålet var om det ville være i nasjonens interesse å ødelegge oss selv for Taliban. Var de verd å begå selvmord for? Svaret var et øredøvende nei», skriver presidenten.

  Full av hemmeligheter


  Boka virker spekket av hemmeligheter Musharraf finner verd å dele om krigen mot terror. Hemmeligheter som hans allierte i blant annet USA og Storbritannia ikke tidligere har valgt å la offentligheten ta del i.

  «De som gjentatte ganger sier vi \'ikke gjør nok\' i krigen mot terror bør ganske enkelt spørre CIA hvor mye dusørpenger de har utbetalt til regjeringen i Pakistan», skriver han.

  Musharraf avslører at landet har fanget 689 al-Qaida-medlemmer, hvorav 369 er utlevert til USA. For disse skal Pakistan ha fått millioner av dollar i dusør. Den eksakte summen skriver han ikke.

  Og han den første til å avsløre konkret informasjon som knytter London-bombene til al-Qaida og mannen bak 11. september, Khalid Sheikh Mohammad (KSM).

  Angrep i London


  Historien om KSM, som ble pågrepet av pakistanske sikkerhetsstyrker i februar 2003, får bred omtale i boken. Musharraf gjør et stort poeng av at den største al-Qaida-fangen og arkitekten bak 11. september - mannen som regnes som nettverkets nummer tre - ble fanget av hans regime.

  «Under avhørene av ham avdekket vi at han så tidlig som i 2002 jobbet med planer om å angripe mål i London, inkludert Heathrow flyplass. Han beordret en annen ledende terrorist å rekognosere og planlegge angrep på Canary Wharf», skriver han.

  Musharraf avslører at al-Qaida ville begrense bruken av arabiske flykaprere for å unngå mistanke. Løsningen var europeiske muslimer og veteraner fra blant andre krigen i Bosnia. De skulle komme seg om bord øst-europeiske fly fra flyplasser i Tsjekkia fordi sikkerhetsrutinene der var slappe. Under innflygingen til London skulle kaprerne bruke \'Fest setebeltet\'-skiltet i kabinen som signal på å gå til angrep. Våpnene skulle være flybestikk og knuste ølflasker fra menyen om bord.

  At angrepene ble avverget betegner Musharraf som en av Pakistans mange \'hemmelige\' suksesser i krigen mot terror.

  Knyttes til London-bombeme


  Han skriver også at Pakistan senere pågrep en av KSMs nærmeste medarbeidere. Trolig skriver han om dataingeniøren Mohammed Naeem Noor Khan.

  Britiske agenter skal ha fått direkte tilgang på fangen, og senere avdekket direkte tilknytning mellom ham og to av London-bomberne Mohammed Siddique Khan og Shehzad Tanweer.

  Vanskelige avsløringer


  Boka har allerede ført til store overskrifter verden over. Og den vil garantert føre til at USAs president Bush, britenes statsminister Tony Blair og andre allierte i krigen mot Terror blir stilt vanskelige spørsmål rundt temaer som til nå har vært hemmelige.

  Musharrafs åpenhet om fangesalg, pengegaver fra CIA, og etterretningsinformasjon stormaktene har delt med hverandre er temaer som allerede har fått vann på nyhetsmølla i USA og Europa.

  Selv om det amerikanske presset mot Pakistan var åpenbart like etter 11. september, gir boken en sjelden tidlig innsikt i hva som faktisk ble sagt og gjort mellom to sittende statsledere. Og liberale amerikanere rynker på nesen over språkbruken Musharraf hevder ble brukt i kjølvannet av terrorangrepene.

  Boka har foreløpig ikke kommet til Norge, men er ventet de nærmeste dagene.

VENNER?: Etter 11. september har Musharraf og Bush fremstått som venner og allierte i krigen mot terror. Nå kommer det imidlertid frem at Bush og co. ga den pakistanske presidenten et alternativ; Å bli bombet tilbake til steinalderen. Foto: Scanpix
VENNER?: Etter 11. september har Musharraf og Bush fremstått som venner og allierte i krigen mot terror. Nå kommer det imidlertid frem at Bush og co. ga den pakistanske presidenten et alternativ; Å bli bombet tilbake til steinalderen. Foto: Scanpix Vis mer
image: - Vi skapte en Frankenstein
FRANKENSTEIN: Taliban, med leder Mulla Omar i spissen (bildet), er en Frankenstein laget av USA, Pakistan og Saudi Arabia, mener president Musharraf.
UTE: I går kom boka på markedet. Det er uvanlig at en sittende president kommer med sine memoarer før han har gått av. Men både Musharraf og temaet kan heller ikke sies å være av det helt vanlige slaget.