- Vi skjønner ikke hvorfor han skjøt

Den siktede 26-åringen har innrømmet i avhør at han skjøt Bjarte Berthelsen utenfor utestedet Galleriet i natt. Politiet er sikre på at drapet ikke har noe med jobben til politimannen å gjøre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Drapssiktede (26) har i ettermiddag innrømmet at det var han som skjøt Berthelsen utenfor utestedet Galleriet i natt.

- Han har erkjent de faktiske forhold, men det er foreløpig uklart hva motivet var. Krangelen før skytingen var antakelig bare mindre alvorlig, sier politiinspektør Gunnar Larsen til Dagbladet.no.

- Siktede har erkjent de faktiske forhold, men motivet er fortsatt uklart. Vi er imidlertid hundre prosent sikre på at drapet ikke kan knyttes opp mot at den drepte var politimann. Siktede sier de aldri har sett hverandre før, sier Larsen til Dagbladet.no.

- Det har oppstått en krangel før drapet. Den var antakelig av mindre alvorlig karakter.

Dørvakta fulgte etter

Det skal ha oppstått en konfrontasjon mellom politimannen Bjarte Berthelsen og drapsmannen noe etter klokka 2 i natt. Klokka 02.23 fikk politiet melding om skyteepisoden i Kristian IV's gate i Oslo sentrum.

På åstedet ble det forsøkt å få liv i mannen, men han var død ved ankomst Ullevål sykehus.

Takket vært observante vitner tok det ikke lang tid før en mann pågrepet ved Vår Frelses Gravlund, ikke langt unna åstedet.

- En dørvakt fulgte etter mannen og hadde kontakt med politiet. Derfor gikk pågripelsen så raskt, sier politiinspektør Larsen.

Redd

26-åringen som er siktet for drapet på politimannen Bjarte Berthelsen bar våpen på grunn av frykt, opplyser mannens forsvarer Morten Furuholmen til NTB.

Advokat Furuholmen snakket med klienten sin i kveld.

- Han forteller om en episode der han kom i konflikt med den drepte. Senere ble det en etterfølgende konflikt, som ifølge min klient er initiert av den drepte. Det oppsto en episode som min klient opplevde som livstruende, og det utløste skuddene, sier Furuholmen til NTB.

At den siktede hadde våpen på seg kommenterer Furuholmen slik:

- Jeg har forstått det slik at det springer ut av en frykt han har hatt i lengre tid.

Ifølge advokaten er 26-åringen sterkt nedbrutt og i sjokk etter det som er skjedd.

Først i politiavhør fikk den siktede vite at den drepte var politimann i Oslo. Advokaten hans ser ingen grunn til å sette i gang særskilte tiltak selv om den drepte var ansatt i politiet.

- Jeg har full tiltro til at politiet i Oslo politidistrikt klarer å gjøre den jobben de skal, sier Furuholmen.

Venners venner-fest

Politimannen som ble skutt jobbet ved etterretningsseksjonen i Oslo politidistrikt, hvor han ble ansatt for halvannet år siden. Han gikk ut av politihøgskolen i 1998, og jobbet deretter på Stovner.

- Han var meget godt likt og hadde en stor vennekrets både i og utenfor politiet. Han var en solid politimann, sier politimester Anstein Gjengedal til Dagbladet.no.

Det skal ikke være noe som tyder på at drapet kan knyttes til avdødes tjeneste.

Politimannen var gjest på en venners venner-fest på Galleriet. I morges ble polititjenestemannens familie varslet og det er iverksatt et støtteapparat overfor kollegene.

26-åringen som er pågrepet var også inne på Galleriet, men var ikke en del av venners venner-festen. Galleriet var ikke lukket for andre personer.

Kloss hold

Den drepte 27-åringen hadde skuddskader i buk og bryst, og ble etter det Dagbladet.no kjenner til skutt på kloss hold. Politiet fant et grovkalibret håndvåpen da de pågrep den antatte gjerningsmannen.

Drapet skjedde før stengetid og det var flere vitner til ugjerningen. Vitnene ble i dag tidlig avhørt.

- Det var flere vitner der, men hvor mange vet jeg ikke, sier vaktleder Oddleif Sveinungsen ved krimvakta i Oslo til Dagbladet.no.

Den siktede 26-åringen er kjent av politiet etter en del mindre forhold, men skal ikke ha vært involvert i liknende volds- og våpensaker.

Samles

I dag har flere politipatruljer kjørt rundt kvartalet ved utestedet Galleriet i Oslo, der drapet skjedde i natt. I tillegg strømmer kolleger til politihuset på Grønland.

- Der møter opp på fritida for å være sammen. Kollegene trenger å snakke ut og få informasjon om hva som er skjedd og hvordan politiet på stedet opplevde situasjonen.

Larsen forteller at kollegene har en rekke spørsmål de trenger å få svar på.

- De lurer på hvorfor han ble drept, og hvem gjerningsmannen er. Kollegene har tatt dette tungt.

Det blir avholdt samlinger der politiledere snakker med Berthelsens kolleger. En politiprest er tilgjengelig for alle som trenger å snakke med ham.

I morgen avholdes det minnesamling i Grønland kirke.

UNDERSØKELSER: Kriminalteknikere gransker området hvor drapet skjedde like før halv tre i natt.
ÅSTEDET: Her, utenfor Galleriet i Oslo, ble en mann skutt og drept i natt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer