Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Drapet på Egil Tostrup Bråten

- Vi skjønte ikke hvordan det kunne ende så tragisk. Det var som et mareritt

Tiltalt 30-åring forteller retten om natta Egil Tostrup Bråten ble drept.

DREPT: 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje i Nordahl Bruns gate i 2002. Han var påført knivstikk, og ble konstatert død kort tid etter ved Ullevål sykehus. I dag kommer den 15 år gamle drapssaken for retten. Foto: Politiet<div><br></div>
DREPT: 23 år gamle Egil Tostrup Bråten ble funnet av en politipatrulje i Nordahl Bruns gate i 2002. Han var påført knivstikk, og ble konstatert død kort tid etter ved Ullevål sykehus. I dag kommer den 15 år gamle drapssaken for retten. Foto: Politiet

Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Oslo tingrett forklarer nå en 30 år gammel mann seg om den natta da Egil Tostrup Bråten døde.

- Vi skjønte ikke hvordan det kunne ende så tragisk. Det var som et mareritt, sier 30-åringen under sin forklaring.

Han er tiltalt for grovt ransforsøk av Bråten 18. november 2002, og har i retten erkjent straffskyld.

Den drapstiltalte 33-åringen nekter straffskyld etter tiltalen.

PARTENE: &nbsp;Aktor Ingrid Vormeland Salte, advokat Vegard Aaløkken og advokat Vidar Lind Iversen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
PARTENE:  Aktor Ingrid Vormeland Salte, advokat Vegard Aaløkken og advokat Vidar Lind Iversen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Unge og dumme

I sin forklaring forteller 30-åringen at han og 33-åringen hadde bestemt seg for å rane noen den fatale novembernatta 2002.

- Vi var unge og dumme, sier 30-åringen i retten.

De to møttes i Oslo sentrum denne dagen. Ingen av dem hadde penger, og da de så Bråten komme gående, bestemte de seg for å rane ham, sier 30-åringen.

De to var henholdsvis 18 og 16 år gamle da 23 år gamle Bråten ble knivstukket og drept like utenfor sin bolig i Oslo sentrum den 18. november 2002.

Slåsskamp

30-åringen sier i retten at Bråten gjorde motstand da de forsøkte å rane ham, og at det hele utviklet seg til en slåsskamp. Han sier også at han selv ble slått i bakken og at han deretter gikk løs på Bråten med en skrutrekker.

- Jeg hadde panikk. Jeg tenkte ikke over hva jeg gjorde, sier 30-åringen.

Han sier at han ble vitne til at den medtiltalte 33-åringen tok fram to kniver, og at han stakk Bråten i brystet med den ene av disse.

- Det er vanskelig huske, det ble mye fekting. Det var en slåsskamp. Det siste var en slags stikkbevgelse, sier 30-åringen i retten.

Stakk fra stedet

De to så at Bråten falt om, og 30-åringen sier de fikk panikk og stakk fra stedet.

- Jeg skjønte ingenting, der og da. Jeg fikk sjokk og ropte «vi løper».

Dagen etter fikk han se i avisa at Bråten var død.

- Jeg tenkte aldri at konsekvensene ville være så store. Jeg var ikke klar over at han hadde livstruende skader, sier den tiltalte.

I retten forteller 30-åringen også om tida etter hendelsen, og hva som er grunnen til at han ikke har meldt seg for politiet.

- Jeg var ung. Jeg ville innerst inne melde meg, men han (den medtiltalte 33-åringen) ville ikke, hevder 30-åringen i retten.

Strafferamme på 21 år

På spørsmål om hvordan det har vært å bære på hemmeligheten, sier han:

- Det har vært ekstremt tungt. Det har vært forferdelig. Men jeg ser nå at det riktige er at sannheten kommer fram – og at dette burde blitt gjort for lenge siden, sier han.

Ransforsøket var ifølge tiltalen grovt fordi det ble brukt vold og hadde døden til følge. I likhet med selve drapet har denne handlingen en strafferamme på opptil 21 år.

Drapet på Bråten var en av de store uløste drapsgåtene i Norge inntil politiet i Oslo i fjor høst pågrep den nå 33 år gamle mannen på bakgrunn av DNA-prøver som var 14 år gamle.

Det var DNA-spor på en knivslire fra åstedet og nye analysemetoder som gjorde at politiet kunne pågripe 33-åringen for drapet. I desember ble 30-åringen også pågrepet siktet for grovt ransforsøk.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!