- Vi skriker om hjelp

Det er krisesituasjon i den libyske byen Misrata, sier opprører til Dagbladet.

FULLE SYKEHUS: Opprørere i Misrata forteller til Dagbladet at sykehuset i byen er fullt, og at det nærmer seg en krisesituasjon. Sykehusene mangler elementært utstyr som bandasje og bedøvelse. Bildet er fra en annen by i landet - her opererer leger en skadet mann på sykehus i Benghazi. Foto: AFP PHOTO / Aris Messinis
FULLE SYKEHUS: Opprørere i Misrata forteller til Dagbladet at sykehuset i byen er fullt, og at det nærmer seg en krisesituasjon. Sykehusene mangler elementært utstyr som bandasje og bedøvelse. Bildet er fra en annen by i landet - her opererer leger en skadet mann på sykehus i Benghazi. Foto: AFP PHOTO / Aris MessinisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens koalisjonen ikke blir enige om hvem som skal lede det internasjonale oppdraget videre i Libya, utvikler situasjonen seg i landets tredje største by, Misrata, til å bli en humanitær krise.  

- Vi skriker om hjelp fra det internasjonale samfunnet, sier talsmann for de revolusjonære i byen, Saddoun al-Misurati.  

Sykehusene begynner å gå tomme for nødvendig utstyr som bandasje og bedøvelse. 

 - De siste dagene har vi lidd store tap. Sykehusene har sprengt sin kapasitet. Folk blir sendt hjem uten ordentlig medisinsk behandling fordi det er så mange som trenger hjelp, sier al-Misurati. 

 - Det nærmer seg en krisesituasjon, fortsetter han.  

Bomber sykehus Mens de internasjonale styrkene fortsetter å bombe taktiske mål, fremholder Kadhafi-styrker i Misrata å angripe sivilbefolkningen.  

Selv om USAs president, Barack Obama, ettertrykkelig har bedt Kadhafi om å trekke styrkene ut av Misrata, og FNs generalsekretær, Ban ki-Moon, har tryglet styrkene om stanse angrepet på sivilbefolkningen -  så har ikke det stanset Kadhafis menn. 

 I går skal de avfyrt bomber fra tanks rettet mot sykehuset i byen.  

- Kadhafi tanks nærmer seg sykehuset i Misrata, og bomber området, forteller en lege til Reuters - før linja blir brutt.  

- Verken folk eller ambulansene kunne komme frem til sykehuset på grunn av bombingen, forklarer al-Misuarti til Dagbladet.    

Hjelpeutstyr I går kom det et skip med hjelpeutstyr. Det ble fraktet til Misrata under militær beskyttelse.  

- Dette er utstyret som vi ba om for en uke siden. Situasjonen har endret seg, nå trenger vi humanitær hjelp, sier al-Misurati til Dagbladet.  

- Dette er den ellevte dagen uten vann, det har vært åtte dager ute elektrisitet og mobildekning, sier al-Misurati.    

Misrata er en av byene der hvor opprørerne står sterkest, og nettopp derfor er det også her Kadhafis styrker slår hardest ned. 

 Ifølge al-Misurati har opprørerne klart å holde Kadhafis menn ute av byen, og presse dem tilbake.  

Ute i forstedene av byen skal opprørerne ha vunnet kamper mot Kadhafis menn:  

- Rebelgrupper vest i byen har klart å demontere to tanks. De skal ha drept 16 av Kadhafis menn.  Kadhafis taktikk med bruk av snikskyttere hindrer oss i å angripe deres tungtransport. Men ute i forstedene er det ikke høye hus, slik at snikskytterer får  ikke posisjonert seg, sier talsmannen for opprørerne.  

Uklare dødstall Ifølge al-Misurati har Kadhafi-styrkene kontroll på deler av hovedgata i byen, og posisjonert seg med snikskyttere på fem bygninger i byen.  

Han sier at det er vanskelig å fastslå antall døde fordi det er vanskelig å nå ut til dem, men også fordi Kadhafis styrker tar med seg likene.  

Ifølge al-Misurati har de siste 24 timene vært roligere til sammenligning med den siste uka.

- Angrepene har vært redusert. Det har vært færre angrep fra tanks.