Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi skulle aldri dratt på det fjellet

Cecilie Skog (35) overlevde det verste ulykkesdøgnet i K2s historie. Det gjorde ikke mannen hennes.

FULGTE DRØMMEN:  Rolf Bae og Cecilie Skog klatret fjell over hele verden sammen. - Han var verdens lykkeligste gutt og ville ikke ha levd et annet liv, forteller Skog om mannen hun mistet på vei ned fra K2. Foto: Cecilieskog.com
FULGTE DRØMMEN: Rolf Bae og Cecilie Skog klatret fjell over hele verden sammen. - Han var verdens lykkeligste gutt og ville ikke ha levd et annet liv, forteller Skog om mannen hun mistet på vei ned fra K2. Foto: Cecilieskog.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): 1. august i fjor nådde Cecilie Skog (35) og Lars Nessa (30) som første norske klatrere noen sinne toppen av K2.

Cecilies ektemann Rolf Bae stoppet 20 minutter fra toppunktet. Under nedstigningen ble han tatt av et isskred og styrtet i døden foran øynene på kona.

Katastrofalt valg
Totalt elleve klatrere mistet livet i det som er det verste ulykkesdøgnet i fjellets historie. I et intervju med Dokument 2 i kveld som Dagbladet har fått gjengi, forteller Cecilie Skog for første gang om det voldsomme dramaet.

- Vi skulle aldri dratt på det fjellet. Hvordan kunne vi dra på det fjellet? Det var et katastrofalt feil valg, det vil jeg alltid tenkte, sier Skog i intervjuet.

Samtidig er hun glad for at Bae fikk leve livet slik han ønsket det.

- Han fikk ikke bare følge drømmene sine, han fikk gripe dem med begge hendene. Han var verdens lykkeligste gutt og ville ikke ha levd et annet liv, forteller hun.

Det var tidlig på morgenkvisten da det norske klatreteamet på fire tok fatt på den siste etappen 1. august i fjor. Hele dagen klatret de i den såkalte «dødssonen», over 8000 meter.
25 personer fra ni nasjoner forsøker å nå toppen den dagen.

PÅ ULYKKESDAGEN: Cecilie Skog gjør seg klar til å ta fatt på den siste etappen opp mot toppen av K2,  1. august i fjor. Samme dag mistet hun ektemannen i den tragiske ulykken. Foto: Lars Nessa
PÅ ULYKKESDAGEN: Cecilie Skog gjør seg klar til å ta fatt på den siste etappen opp mot toppen av K2, 1. august i fjor. Samme dag mistet hun ektemannen i den tragiske ulykken. Foto: Lars Nessa Vis mer

Sliten
Etter å ha passert flaskehalsen, et bratt strekke under fjellet beryktede hengebre hvor det er festet tau, bestemte Øystein Stangeland i det norske følget seg for å snu.

Rolf var også svært sliten. Han valgte å bli med et stykke til, men var klar på at han ikke ville komme helt opp. 20 minutter fra toppen venter han på at kona og kameraten, som ble de første nordmenn som har nådd K2. Kort tid etter skyndte de seg nedover sammen.

Det var på nedturen det gikk galt. Bae gikk først da hengebreen over dem plutselig raste ut.

- Vi er 20-30 meter fra hverandre. Jeg forsetter å klatre til skredet går. På sida ser jeg et lys som blir borte. Han forsvinner, forteller Skog stille.

- I ettertid har folk sagt til meg at jeg burde ha vært forberedt på at dette kunne skje. Jeg visste at jeg kunne dø på tur, men jeg har aldri tenkt at jeg skulle dra hjem fra tur uten mannen min. Verdens verste sorg går det ikke an å forberede seg på, sier hun.

• Hele intervjuet med Cecilie Skog ser du på Dokument 2, 21.40 i kveld.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling