- Vi skulle aldri reist fra Norge

Ekteparet Hysen og Shefkinde Selmani dro sammen med sønnen frivillig fra Norge til Kosovo og kjøpte nytt hus. Før de fikk flyttet inn, ble huset sprengt i filler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skulle aldri reist tilbake, sier Shefkide Selmani.

- Dette er en tragisk historie, men det var ikke grunnlag for lengre opphold, sier statssekretær Einar Gelius.

Ekteparet Hysen (66) og Shefkide Selmani (61) samt sønnen Hasan (27) fikk framtida lagt i ruiner da de returnerte til Kosovo etter to år som flyktninger i Norge. Avisa Agderposten har besøkt familien i Kosovo og forteller om deres rystende skjebne:

Familien forlot Norge da regjeringen bestemte seg for å returnere de aller fleste kosovoalbanerne som kom hit under krigen i 1999. Gården på hjemstedet Vitija sør i Kosovo var lagt i ruiner.

Nytt hus

Med tilbakevendingsstøtten og penger fra sønnene i Sveits, betalte de 240000 kroner i depositum for kjøp av et nytt hus på hjemstedet. Selgeren var en serber. Serberne i blandede etniske områder i Kosovo selger nå ut husene sine i frykt.

Dagen da flyttelasset fra Norge kom, ble det nye huset sprengt i filler. Selv mener Selmani at han er offer for interne stridigheter i den serbiske familien han kjøpte huset av, stridigheter som ble løst med dynamitt.

- Serberen vil ikke betale tilbake pengene han fikk i forskudd. Jeg vet ikke hvordan dette kommer til å ende, forteller han til Agderposten.

Hatet mellom serbere og albanere er fortsatt sterkt i Kosovo. I tillegg preges den jugoslaviske provinsen av organisert kriminalitet.

- Tragisk historie

Statssekretær Einar Gelius i Kommunaldepartementet håper familien Selmani vil finne en løsning i Kosovo.

- Dette er en tragisk historie for familien som er rammet. Jeg håper skadene ikke er så store at de ikke lar seg reparere. Men dette er et problem som må løses lokalt, sier Gelius.

Han avviser at Norge burde ventet med å sende tilbake kosovoalbanerne som søkte tilflukt i Norge under Natos bombekrig mot Jugoslavia.

- Både de anbefalingen vi har fått fra FN, FNs høykommissær for flyktninger og de erfaringene vi selv har gjort tilsier at kosovoalbanerne ikke lenger har et behov for beskyttelse. Dermed trenger de ikke forlenget opphold i Norge, sier Gelius til Dagbladet.

Spent situasjon

Gelius legger imidlertid ikke skjul på at situasjonen i Kosovo er spent.

- Denne episoden viser hvor anspent det er i Kosovo og at hatet fortsatt råder mellom folkegruppene. Derfor er det viktig at norske soldater og soldater fra andre land er til stede. Men det er også viktig at kosovoalbanerne reiser tilbake for å bidra til forsoningen og gjenoppbyggingen av landet sitt, sier Gelius.

Norske myndigheter gir 15 000 kroner i støtte til kosovoalbanere som reiser frivillig tilbake innen fristen de har satt. De som klager på avslaget på opphold i Norge og velger å bli inntil klagen er behandlet, mister støtten automatisk.

<B>I GRUS:</B> Like før Hysen Selmani og sønnen Hasan skulle overta huset på hjemstedet i Kosovo, ble det sprengt. Nå er pengene tapt og familien står uten eget tak over hodet.