- Vi skulle bare gi en irettesettelse, drap var ikke i mine tanker

Drapstiltalte i Manglerud-saken skylder på mann som er på rømmen i Pakistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag startet rettssaken mot de tre straffedømte Furuset Bad Boys-medlemmene Adil Boujedain (29), Mohammad Adris Shafi (31) og Asim Sharif (28), som er tiltalt for drapet på restauranteieren Mohammad Arshad (52) på Manglerud i Oslo i 2013.

Ifølge påtalemyndigheten var de tiltalte egentlig på jakt etter Arshads eldste sønn, som de hadde en konflikt med, men endte med å angripe feil person fordi de to vekslet på å disponere samme bil.

Skylder på etterlyst tiltalt Den fjerde tiltalte, Aamer Asghar (29), er ennå på rømmen i Pakistan, og det er foreløpig lite som tyder på at utleveringsbegjæringen fra norske myndigheter vil gi resultater.

At en av de tiltalte mangler, ble raskt et sentralt tema i Oslo tingrett i formiddag.

Aktor Irlin Irgens bekreftet i sitt innledningsforedrag at alle de tre mennene på tiltalebenken peker på nettopp den etterlyste 29-åringen som drapsmann. Selv erkjenner de vold eller medvirkning til dette, men ikke når det gjelder de verste skadene på offeret.

- Alle tre tiltalte som er her har vært klare på at det aldri var meningen å drepe, men at Asghar  gikk utover denne avtalen og tildelte Arshad de dødelige slagene, sa Irgens.

Arshad ble ifølge obduksjonsrapporten påført ni forskjellige skader, hvorav sju slag mot hodet. De dødelige skadene stammet fra en fastnøkkel i metall.

- Det hevdes at de ikke er disse tre tiltalte som har forårsaket de dødbringende skadene. Da har vi en situasjon der påtalemyndigheten mener at de likevel kan holdes ansvarlig ved å ha psykisk medvirket eller tilskyndet disse skadene, sa statsadvokaten.

- Bare en lærepenge Politiet har regnet norskmarokkanske Adil Boujedain som en hovedmann fordi han skal ha tatt initativet til angrepet. Selv satt han ifølge tiltalen igjen i bilen og ventet på åstedet mens de tre andre utførte selve overfallet. 29-åringen er tiltalt for medvirkning til forsettlig drap.
 
- Vi bestemte oss for å irettesette ham, maksimalt legemsbeskadigelse, sa Boujedain om Arshads sønn.
Han bekreftet at han og vennene jaktet på Arshads sønn i tida før drapet.

 - Noen ganger da vi lette etter ham avblåste vi fordi vi ikke fant ham, men denne fredagskvelden bestemte vi oss for å dra opp på Waldemars Cafe der han jobbet, og oppsøke ham der. I verste fall skulle vi gi ham juling. Det var hele tida snakk om å ikke gå for hardt til verks, så han ikke skulle bli grønnsak og slike ting. Man skulle slå i beina. De verste tankene som gikk i hodet mitt var at han skulle bli lam eller få ødelagt beina eller lignende, det var ikke tankene mine at han kunne bli drept, forklarte 29-åringen.

I stedet ble det altså faren til den aktuelle mannen som ble offer for angrepet, fordi han disponerte samme bil som sønnen. Boujedain hevder han ikke visste om at en av de andre hadde med seg det som viste seg å være et dødelige slagvåpen.

- Det jeg visste var i bilen var et økseskaft, som skulle brukes om det var nødvending. I ettertid har jeg skjønt at det også var en skiftenøkkel der som jeg ikke visste om, sa han i retten.

Han ga uttrykk for at det var Aamer Asghar som brøt avtalen om å ikke slå mot hodet.

- Da jeg spurte ham i bilen seinere at «det som har skjedd har skjedd». Men jeg skjønte ikke at det hadde gått så ille som drap. Det var først da jeg skrudde på tekst-tv morgenen etter at jeg skjønte det hadde endt i et drap, sa Boujedain.

Han tilføyde:

- Greit nok at vi har vært delaktige, men dette er én manns handling. Vanligvis snakker jeg ikke med politiet og forteller hva som har skjedd, men her har jeg gjort det for å ta avstand fra det. Når én mann har gjort det han gjorde, må han stå for det.

Boujedain stakk av til Marokko like etter drapet, men ble etterlyst internasjonalt og etterhvert pågrepet da han krysset grensa til den spanske enklaven Ceuta. 

Drapsofferets tre sønner er i dag tilstede i retten, og da Boujedain startet sin forklaring, nikket han mot de etterlatte.

- Først vil jeg beklage for det som har skjedd overfor familien, selv om jeg ikke forventer noen tilgivelse, sa tiltalte.

Nekter fra Pakistan Boujedains forsvarer, advokat Erik Dammen-Stoltz, understreket hvor sentral den etterlyste mannens forklaring er.

- Retten må vurdere om man er avhengig av Asghars forklaring for å kunne fastslå hva som har skjedd, så lenge påtalemyndigheten pretenderer et forsettlig drap når de gjelder de øvrige tiltalte. Man kan tenke seg at Asghar ville ha sagt at dette gjorde han ene og alene, sa Dammen-Stoltz i retten.  Aamer Asghar har ikke fulgt politiets oppfordring om å melde seg, men har forklart sin forsvarer at han nekter for å ha noe med drapet å gjøre overhode.

- Jeg har vært i jevnlig kontakt med ham. Han benekter å ha hatt noe med denne hendelsen å gjøre. Han har også en forklaring om hvor han har vært og hva han har gjort den aktuelle kvelden, sa Asghars forsvarer, advokat Svein Holden, til Dagbladet i november.

Volds- og ransdommer De tiltalte har i praksis vært i oslopolitiets søkelys siden de gikk på videregående skole, og har rulleblad som preges av blant annet brutale ran

Tre av mennene har lenge vært i den indre kretsen i gjengen Furuset Bad Boys. Den fjerde, Aamer Asghar, var lenge en del av Young Guns, men har de siste åra vært regnet som en «frilanser» med venner og kontakter på tvers av de kriminelle norskpakistanske miljøene.

Boujedain er straffedømt seks ganger tidligere, for blant annet grove ran, narkotikabruk, innbruddstyveri, biltyverier og kjøring i ruspåvikret tilstand. Allerede som 17-åring ble han dømt for ran, noe som ikke hindret ham fra å begå et nytt ran - måneden etter domfellelsen - ved å rette en 30 centimeter stor kniv mot en kvinnelig ansatt på en bensinstasjon i Oslo. 

I forbindelse med nye ranssiktelser og etterforskninger mot ham i 2006 skrev Oslo tingrett at «Boujedain har fått mange skriftlige advarsler og innkallinger til innskjerpingssamtaler hos Kriminalomsorgen, men dette ser ikke ut til å ha hjulpet i særlig grad». 

I 2012 fikk han svennebrev som rørlegger, men samme år ble han dømt for tre innbruddstyverier begått på én natt. Så seint som i 2013 ble han dømt før befatning med rundt 160 gram hasj og nok et grovt tyveri.