- Vi skulle gjerne ha bidratt mer enn det vi har kunnet

Statssekretær Torgeir Larsen (Ap) om krisa i Syria.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Valgkampen til tross: Rødt og blått i norsk politikk er enige om at en militæraksjon i Syria må være folkerettslig forankret.

- Dypt inntrykk - Det gjør dypt inntrykk å se bildene fra Syria. Det er en historie om et folk som lider enormt i landet sitt, og også som flyktninger utenfor landet, sier Høyres leder av Stortingets utenrikskomité Ine Marie Eriksen Søreide.

- Det er en forferdelig dramatisk situasjon.  For første gang har man krysset den såkalte røde linja, det er strengt forbudt gjennom Folkeretten å bruke kjemiske våpen. Det gjør at mange ønsker å reagere, sier hun.

Også statssekretær Torgeir Larsen (Ap) opplever krisa i Syria som en veldig fortvilet situasjon:

- Alle som ser på dette vil gjerne gjøre noe, men det holder ikke å gjøre noe uten å tenke igjennom hva det vil ha å si, sier han.

Bred politisk enighet Under Dagbladet TVs debatt foran Stortinget om krisa i Syria ble det tydelig hvor lite valgkampens skillelinjer påvirker utenrikspolitikken: Det er stor enighet på rødgrønn og på borgerlig side om at et FN-mandat må til for at Norge skal støtte en militær aksjon mot Syria.

- Det er enighet om at det må være en aksjon som er folkerettslig forankret. Men det er usikkert hva slags effekt en begrenset militær aksjon vil ha, sa Søreide.

BRED ENIGHET: Valgkampen til tross: Det er bred politisk enighet blant norske politikere om at FN ikke må få svekket sin legitimiet ved at Vesten hopper bukk over Sikkerhetsrådet og går til militær aksjon uten et FN-mandat. Her er statssekretær Torgeir Larsen (Ap) og Høyres leder for utenrikskomiteen på Stortinget, Ine Marie Eriksen Søreide. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BRED ENIGHET: Valgkampen til tross: Det er bred politisk enighet blant norske politikere om at FN ikke må få svekket sin legitimiet ved at Vesten hopper bukk over Sikkerhetsrådet og går til militær aksjon uten et FN-mandat. Her er statssekretær Torgeir Larsen (Ap) og Høyres leder for utenrikskomiteen på Stortinget, Ine Marie Eriksen Søreide. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Rett og slett fordi det kan øke konflikten, men det kan også være at det kan ha en effekt som gjør at det blir politiske forhandlinger.

Tror på FN-løsning Larsen mener det fortsatt er mulig for FNs sikkerhetsråd å finne en løsning.

- Det er viktig at disse hendelsene i Syria blir ettergått som en kriminell handling. Det er viktig å prøve ut Sikkerhetsrådet skikkelig nå og ikke gi opp FNs høyeste organ, slik Venstres Trine Skei Grande nå gjør, sier han.

I går gikk Venstre-lederen ut under Dagbladets partiledergrilling og mente at Norge gjerne kan gå utenom et FN-mandat.

- Vi har gjort det før i Norge. I Kosovo var vi med på å stoppe folkemord. I ettertid er vi stolte av det, sa Grande.

Venstre-lederen mener også at Norge burde har bidratt med mer hjelp.

- Ingen magisk formel Torgeir Larsen er mer opptatt av Norges humanitære bidrag:

- Vi skulle gjerne ha bidratt mer enn det vi har kunnet, sier han.

Men Larsen mener det nå er viktig i første omgang å øke presset på Russland og Kina:

- Det handlingsrommet i har er å holde Rådet ansvarlig for å sette seg ned for å finne en løsning. Hvis man gir opp rådet, kan Kina og Russland melde seg ut, sa han og la til:

- Verdenssamfunnet har de virkemidlene verdenssamfunnet har. Det er dessverre ikke sånn at det er noen magisk formel. Det er et håp vil jeg si: Kjemiske våpen er det ikke noen som er stolt av å bruke. Det er forbudt. Alle fordømmer bruk av kjemiske våpen. Det viser at det å bruke kjemiske våpen er ikke legitimt, sa Larsen og mener at verden nå har et moralsk overtak.

- Kan svekke FN Ine Marie Eriksen Søreide mener det er en fare for at FNs sikkerhetsråd kan miste sin legitimitet.

- Hvis det oppleves som en mulighet å blokkere enhver diskusjon i FN, så vil det svekke FNs legitimitet over tid, sier hun.