- Vi skulle ha forhandlet med Taliban for 12 år siden

NATOs nestkommanderende i Afghanistan mener man burde ha funnet en politisk løsning i 2002. I stedet har koalisjonen kriget i 12 år og mistet over 3231 soldater.

- KUNNE UNNGÅTT DETTE: Kritikere mener man kunne unngått den 12 år gamle konflikten dersom man tidlig hadde gått i dialog me Taliban. Her prøver amerikanske soldater å redde en medsoldat etter at en bombe gikk av i Arghandab-dalen nord i Kandahar.Foto: Reuters/Bob Strong/NTB Scanpix
- KUNNE UNNGÅTT DETTE: Kritikere mener man kunne unngått den 12 år gamle konflikten dersom man tidlig hadde gått i dialog me Taliban. Her prøver amerikanske soldater å redde en medsoldat etter at en bombe gikk av i Arghandab-dalen nord i Kandahar.Foto: Reuters/Bob Strong/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vesten skulle ha forsøkt å gå i dialog med Taliban for 12 år siden etter at de nettopp hadde blitt veltet, sier general Nick Carter til The Guardian.

- Etterpåklokskap - I 2002 var Taliban på flukt. Jeg tror at vi på det stadiet, om vi hadde vært veldig framsynt, kunne ha funnet en endelig politisk løsning som hadde inkludert at alle afghanerne hadde sittet ved et bord og snakket om framtiden, sier Carter.

Britiske Carter er nestkommanderende for NATOs koalisjon i Afghanistan.

Han erkjenner at det er lett å være etterpåklok, men understreker at problemene i landet har essensielt vært politiske problemer.

- Politiske problemer kan bare løses ved at folk snakker med hverandre, sier han.

Over 3231 soldater har mistet livet Den siste tida har amerikanske og afghanske diplomater jobbet knallhardt for å få på plass forhandlinger for å sette sluttstrek for konflikten som har vart i mer enn 12 år.

Kritikere har lenge påpekt, som Carter gjør nå, at man burde ha begynt forhandlingene for lenge siden - og på den måten trolig spart milliarder av kroner - og ikke minst spart over 3231 soldater livet.

Til tross for at Carter mener forhandlingene skulle startet for lenge siden, er han sikker på at overføringen av sikkerheten til afghanerne fra NATO vil få Taliban til forhandlingsbordet.

ETTERPÅKLOK: Generalmajor Nick Carter mener man burde ha gått i dialog med Taliban for 12 år siden. Foto: AFP/Manpreet Romana/NTB Scanpix
ETTERPÅKLOK: Generalmajor Nick Carter mener man burde ha gått i dialog med Taliban for 12 år siden. Foto: AFP/Manpreet Romana/NTB Scanpix Vis mer