- Vi skulle ikke drepe Karoli

Antonio (29) forteller at han kuttet René «Roma» Karoli til blods med en sabel på mandag. Dagbladet møtte 29-åringen på hemmelig sted i går kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 29-åringen har familiære bånd til både Josef- og Jansen-slektene, de norske romfolk-klanene som i mange år har vært i voldelig konflikt med den beryktede Karoli-familien i Oslo.

I går kveld møtte Dagbladet Antonio på hemmelig sted. Sammen med nær familie er han nå på rømmen, både fra politiet og fra fiender i romfolk-miljøet.

Han legger ikke skjul på at han og en av hans brødre var blant mennene som mandag kveld tok seg inn på Torshov Bingo med slag- og stikkvåpen. Angrepet på den selverklærte «sigøynerkongen» René «Roma» Karoli (49) og hans sønn Nove (23) var nær med å ende med døden.

- Gud er mitt vitne: Verken jeg eller min bror prøvde å drepe noen! Vi skulle bare slå René Karoli hardt for å få slutt på truslene mot familien min. Hadde vi planlagt å gjøre noe dumt ville vi vært maskerte. Ja, dette kostet nesten «Roma» livet, men jeg håper det går bra med ham, sier Antonio.

Han vil nå holde seg borte fra Oslo til situasjonen roer seg.

- Kutt i armen Antonio forteller i detalj om et kaotisk, ganske tilfeldig slagsmål på Torshov der han oppgir at han «bare» tildelte Karoli-overhodet to  kutt i armene for å få ham til å slippe løs broren fra et brekkjern-grep rundt halsen.

ALVORLIGE SKADER: Det svært blodige slagsmålet mellom angriperne og blant andre René Karoli på mandag pågikk både inne i bingolokalet og utendørs i Vogts gate. Foto: Harald S. Klungtveit
ALVORLIGE SKADER: Det svært blodige slagsmålet mellom angriperne og blant andre René Karoli på mandag pågikk både inne i bingolokalet og utendørs i Vogts gate. Foto: Harald S. Klungtveit Vis mer

-  Jeg sa «slipp, ellers skjærer jeg av deg hånda». Da han nektet kuttet jeg ham i armen, men sabelen jeg hadde er ganske sløv. Da han ville stikke broren min, traff jeg den andre hånda til René med sabelen. Senere fikk jeg høre at noen også har gitt ham flere knivstikk, men det vet jeg ingenting om, sier 29-åringen.

Han står fram i Dagbladet i håp om at politiet skal få med seg nyansene i saken, og hevder også at det var en helt annen gruppering - «kanskje tyrkere eller arabere» - som var ute etter René Karoli samme kveld.

Opptakten til sammenstøtet var ifølge Antonio at «Roma» ringte ham for å avtale en slåsskamp på Torshov, mens 29-åringen og hans far var på legevakta i et annet ærend. Men den bakenforliggende konflikten har pågått i flere år. 29-åringen forteller om pengeutpressing, krangler om «bøter» til foreldre etter uautoriserte kjæresteforhold på tvers av familiene - og en maktkamp blant eldre romfolk som vil ha René Karoli til å forlate Norge.

- Han ødelegger for alle romfolk i Norge, mener Antonio.

- Elsker sønnen min 29-åringen framhever en vedvarende trusselsituasjon mot ham og hans aller nærmeste som bakteppet for den siste voldsutøvelsen.

Han viser Dagbladet flere videoklipp med konkrete drapstrusler og provokasjoner framført av nøkkelpersoner som har blitt sendt via Facebook. Der hagler det med vulgariteter om koner og barn, og navngitte romfolk poserer med det som tilsynelatene er automatpistoler og haglegevær.

FRYKTER HEVN: Antonio (29), som har bånd til både Josef- og Jansen-familien, sier han ikke stoler på de offentlige forsikringene fra Karoli-familien om at de vil la politiet håndtere voldssaken. Foto: Tomm W. Christiansen
FRYKTER HEVN: Antonio (29), som har bånd til både Josef- og Jansen-familien, sier han ikke stoler på de offentlige forsikringene fra Karoli-familien om at de vil la politiet håndtere voldssaken. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

29-åringen må tørke tårene når han forteller om sin største frykt:

- Nå vil de drepe min 13 år gamle eldstesønn, det er jeg helt overbevist om. Jeg elsker min sønn, og jeg vil leve med ham og min høygravide kone. Hvis jeg blir satt i fengsel og ikke kan beskytte dem, blir begravelsene deres det neste jeg får se til dem. Det er bare løgn når Karoli-familien sier i media at de ikke skal hevne seg, sier den fortvilede rømlingen.

Han er etterhvert beredt på å sone en straff for voldsbruken, men ikke for et drapsforsøk han mener han ikke deltok i. Så langt Dagbladet har klart å finne ut, ble de siste forbrytelsene Antonio er dømt for begått for over ti år siden, saker som gjaldt ran og bedragerier.

- Jeg er aldri dømt for vold. Jeg har klaustrofobi, jeg takler ikke å sone, sier 29-åringen.

Forstår ikke siktelse I går ble en 42 år gammel mann fra Josef-familien besluttet varetektsfengslet i Oslo tingrett, siktet for drapsforsøk i forbindelse med bingoangrepet. 42-åringen er en slektning av Antonio, men 29-åringen hevder han ikke begriper noe av denne siktelsen.

- Han var ikke i bingolokalet, han har ikke noe med dette å gjøre, sier 29-åringen.

SLEKTNING: 42-åringen som torsdag ble besluttet varetektsfengslet i forbindelse med det påståtte drapsforsøket mot René og Nove Karoli, er i slekt med Antonio som nå er på rømmen. Her blir 42-åringen pågrepet av sivilt politi i 2008, etter skyting i ei kirke knyttet til en annen konflikt. Arkivfoto: Harald S. Klungtveit
SLEKTNING: 42-åringen som torsdag ble besluttet varetektsfengslet i forbindelse med det påståtte drapsforsøket mot René og Nove Karoli, er i slekt med Antonio som nå er på rømmen. Her blir 42-åringen pågrepet av sivilt politi i 2008, etter skyting i ei kirke knyttet til en annen konflikt. Arkivfoto: Harald S. Klungtveit Vis mer

- Politiet må finne ut hva dette handler om, hvorfor det begynte. Jeg håper at det norske samfunnet tar dette på alvor og at politiet ikke bare sier «de er sigøynere, de får holde på», sier han.

- Bør melde seg Oslopolitiet vil ikke kommentere intervjuet med den antatt etterlyste mannen, men mener de involverte må forklare sin versjon direkte til etterforskerne.

- De som har deltatt i denne hendelsen bør melde seg, eller forvente å bli pågrepet. Så må politiets etterforskning klargjøre hva som skjedde, sier Grete Metlid, fungerende sjef ved Seksjon for volds- og seksualforbrytelser, til Dagbladet.

Etter fengslingsmøtet i Oslo tingrett i går holdt politiet kortene tett til brystet.

- Vi jakter aktivt etter flere navngitte personer i det samme miljøet. Vi ønsker ikke at disse siktede personene skal få vite noe gjennom mediene, sa Metlid.

Utad har Karoli-familien de siste dagene nektet for at de ønsker voldelig hevn etter det antatte drapsforsøket.

Da Dagbladet på tirsdag møtte René Karolis bror, Alex «Dolla» Karoli, utenfor Ullevål universitetssykehus, mente han imidlertid det hastet for politiet å finne gjerningsmennene.

- La politiet gjøre sin jobb. Det er synd hvis noen kommer før politiet, det ville blitt et rent blodbad. Men vår familie holder oss i ro, vi gjør ingenting, vi tar ikke hevn. Jeg takker gud hvis politiet tar dem. Da er problemet vårt løst. Vi vil ikke sitte 10-15 år i fengsel, sa «Dolla».

SKADD: René «Roma» Karoli er et av overhodene i det norske romfolk-miljøet. Han er nå utenfor livsfare men fikk omfattende knivskader i det blodige angrepet mandag. Arkivfoto: Dagbladet
SKADD: René «Roma» Karoli er et av overhodene i det norske romfolk-miljøet. Han er nå utenfor livsfare men fikk omfattende knivskader i det blodige angrepet mandag. Arkivfoto: Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer