- Vi skulle se veldig skumle ut

David Toska om ranslaget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet.no): David Toska ville at ransmennene skulle se så fryktinngytende ut som mulig.


- Vi skulle føle oss skumle, og se veldig skumle ut, sa Toska i Stavanger tingrett.

Maskerte og væpnet til tennene skulle Toskas ranslag ta kontrollen over Domkirkeplassen i Stavanger. Publikum skulle tro at det dreide seg om en politiøvelse, mens politiet skulle skremmes fra å gripe inn.

- Min følelse var at politiet ville trenge ei stund på å samle en så stor styrke at de ville tørre å pågripe oss. Det er ikke bare enkelt å pågripe en mann som står det med en AG3, sa Toska.

Dommer Helge Bjørnestad spurte hvorfor ranerne måtte ha skuddklare våpen - kunne de ikke skremme politi og Nokas-ansatte like effektiv med våpen uten ammunisjon?

Toska sa at ingen av ranerne vegret seg mot å ha ammunisjon i våpnene.

- Våpen gir selvtillit

- Meningen var ikke å plage noen. Men det har en psykologisk effekt å vite at det er ammunisjon i våpenet. Selvsikkerheten blir større. Det skal nemlig noe til å tørre å stå der og være sjef, også når politiet kommer, sa Toska.

Han mente at ranet var nokså trygt, og så ikke for seg verken en politijakt etter bilene eller muligheten for at politiet ville rekke fram tidsnok til å pågripe ranerne ved Nokas-bygget.

Men Toska så ikke helt bort fra at alt kunne gå galt og hele ranslaget bli arrestert.

- Jeg så for meg at et slikt ran kanskje ville gi 12 års fengsel. Derfor måtte jeg ha med meg folk som var villige til å risikere noen år i fengsel, fortalte Toska.

FORKLARER SEG: David Toska fotografert i Stavanger tingrett i dag.