- Vi skulle utløse krig i Kaukasus

Målet med gisselaksjonen var å utløse krig, sier mannen som skal være en av gisseltakerne fra Beslan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han hevder fra russisk fangenskap at den tsjetsjenske krigsherren Sjamil Basajev står bak aksjonen.

I et intervju med den statlige russiske fjernsynsstasjonen Kanal 1, gjort under streng bevoktning av maskerte, russiske soldater, innrømmer mannen at han var involvert i gisseltakningen.

Mannen skal være den eneste overlevende gisseltakeren etter skoletragedien.

Den arresterte mannen hevder i det kontrollerte intervjuet at ordren kom fra den tsjetsjenske opprørslederen Aslan Maskhadov og krigsherren Sjamil Basajev.

- Basajevs gruppe

- Vi ble samlet i skogen av en person kjent som «kommandøren», og fikk beskjed om ta en skole i Beslan. De sa at oppdraget var en ordre fra Maskhadov og Basajev, sier mannen i intervjuet.

Ifølge den påståtte gisseltakerens uttalelse var målet med aksjonen å framprovosere en krig over hele Kaukasus.

Mandag ble Sjamil Basajev, som har vært Russlands mest ettersøkte mann de siste dagene, for første gang offisielt beskyldt for å stå bak terrorhandlingen.

Ifølge påtalemyndigheten i Nord-Kaukasus er gisseltakerne identisk med kjernen i Basajevs gruppe. Gisseltakerne skal aktivt ha tatt del i et angrep i Ingusjetia i juni, hvor 88 mennesker ble drept. Dette angrepet har Basajev tatt på seg ansvaret for.

Vil samarbeide

Mannen som er arrestert sier han vil samarbeide med politiet - bare han ikke blir utlevert til pårørende.

Han ser ut til å være fra Kaukasus og i intervjuet snakker han russisk med kraftig aksent. Ansiktet ser herjet ut. Hendene er bakbundet mens han blir spurt ut foran kamera. To maskerte menn i kamuflasjeklær står ved siden av ham.

- Skjøt du mot gislene? spør en av vaktene.

- Ved Allah, jeg skjøt ikke. Ved Allah, jeg drepte ikke, sier han.

Han blir spurt om han ikke syntes synd på barna som ble holdt fanget i 51 timer uten mat og drikke - i en kvelende varme.

Hadde medynk

- Jo, jeg syntes synd på dem, jeg har barn selv, svarer han.

Ifølge mannen ble det gitt ordre om at flyktende barn skulle skytes, men senere ble de bedt om i stedet å skyte i luften.

- Jeg sverger, jeg ville ikke dø. Ved Allah, jeg vil ikke dø, sier mannen for TV-kameraet.

Mannen lover å svare på alle spørsmål, bare han ikke blir utlevert til slektninger av de drepte gislene, ifølge TV-stasjonen Kanal 1.

Ifølge etterforskere er mannen svært samarbeidsvillig. Han skal ha oppgitt navnene på alle de andre gisseltakerne og beskrevet i detalj hvordan aksjonen ble planlagt.

- Fjernet skjegget

Kanal 1 hevder at mannen skjulte seg bak barn og skjøt med et automatvåpen da han ble fanget, og at han barberte av seg skjegget da han forsøkte å slippe unna i kaoset fredag.

Han er i forvaring hos den russiske etterretningstjenesten, men hans navn og nasjonalitet er foreløpig ikke kjent.

Fredag unnslapp en journalist med skjegg så vidt døden etter at folk begynte å banke ham opp. De trodde han var en av gisseltakerne, men politiet stanset mobben.

Fordømmer gisseltaking

En talsmann for den tsjetsjenske separatistlederen Aslan Maskhadov ber Vladimir Putin starte fredsforhandlinger etter gisselaksjonen i Beslan.

Maskhadov ble valgt til president i Tsjetsjenia i 1997 under en kortvarig periode med selvstyre etter den første Tsjetsjenia-krigen mellom 1994 og 1997. Han er tradisjonelt blitt sett på som en moderat kraft i den splittede separatistbevegelsen. Eksperter mener at han har tapt innflytelse i bevegelsen de siste årene og neppe har kontroll med hva Basajev foretar seg.

- Vi fordømmer gisseltakernes uhyrlige handling. Enhver voldshandling mot sivile er uakseptabel. Det kan ikke rettferdiggjøres, uansett hva slags politisk mål man har, sier Maskhadovs talsmann Akhmad Zakajev.

(NTB)

Den angivelige gisseltakeren ble vist fram på russisk tv.