Vi skylder 19,2 mrd i skatt!

Staten kunne ha droppet både bensinavgiften, elavgiften og hatt milliarder igjen om den hadde klart å drive inn restskatt og moms.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
 • Norske lønnstakere skylder 8 milliarder kroner i skatt for inntektsårene fra 1996 til 2001.
 • Aksjeselskaper skylder 4,3 milliarder kroner i skatt fra samme periode.
 • I tillegg har de unnlatt å betale 0,4 mrd. kroner i arbeidsgiveravgift.
 • På toppen av dette kommer det 6,5 milliarder kroner i ubetalt moms.
 • Totalt: 19,2 milliarder kroner.

  I tallene er renter ikke tatt med.

  Øker hvert år


  Norske bedrifter og enkeltpersoner er noen slumser med å betale skatt, i skatteårene fra 1996 til og med 2002 betalte vi mange milliarder for lite hvert eneste år.

  - Vi er blitt bedre de siste årene, men vi har et potensiale til å drive inn mer restskatt, sier avdelingsdirektør Jan Magnus ved innkrevingsavdelingen i Skattedirektoratet til Dagbladet.no.

  Han opplyser at lønnsmottagere betalte inn 11,3 milliarder kroner for lite i skatt for inntektsåret 2001. Hittil har de bare klart å få inn 7,9 milliarder kroner av dem.

  - Men vi har som mål å få inn 84 prosent av restskatten innen utgangen av juni i år, sier Magnus, og legger til at man ikke har planer om å gi opp etter det heller. Men alt får de ikke inn. Noe er gått tapt i blant annet konkurser.

  Kunne fjernet elaviften


  20 milliarder kroner er store beløp for staten. Hadde de fått inn pengene kunne finansminister Per Kristian Foss ha fjernet den utskjelte avgiften på elektrisk kraft de neste tre årene!

  I år regner Foss med å få inn 6,8 milliarder kroner i elavgift.

  Han kunne også ha valgt å fjerne bensinavgiften i to år. Den tar staten inn 8,3 milliarder kroner på.

  Da Fremskrittspartiet til slutt inngikk budsjettforlig med regjeringen Bondevik før jul, hadde de fått flyttet på 6,3 milliarder kroner på statsbudsjettet.

  Og det kan hende at vi faktisk egentlig skylder mer enn de 8 milliardene i restskatt. Tallene innkluderer ikke rentene som du og jeg må betale dersom vi er for sent ute. Det blir fort ytterligere en milliard kroner i året i renter.

<B>BETALER IKKE: Mange av oss dropper å betale restskatten.