Vi skylder 44 milliarder i forbrukslån

30 prosent høyere enn før finanskrisa.

MISTER KONTROLLEN: Forbrukerrådet tror at økningen i forbrukslån skyldes at flere av kundene har mistet kontrollen over økonomien og tar opp nye lån for å finansiere gammel gjeld. Illustrasjonsfoto: SCANPIX
MISTER KONTROLLEN: Forbrukerrådet tror at økningen i forbrukslån skyldes at flere av kundene har mistet kontrollen over økonomien og tar opp nye lån for å finansiere gammel gjeld. Illustrasjonsfoto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Nordmenns forbruksgjeld har eksplodert de to siste årene og er nå over 30 prosent høyere enn hva den var før den økonomiske krisen slo inn.

Tall P4 har hentet fra Finansieringsselskapenes forening og Kredittilsynet viser at nordmenn hadde en samlet kredittkort- og forbruksgjeld på rundt 33 milliarder kroner i andre kvartal i 2007.

På samme tid i år skyldte vi hele 44 milliarder.

- Det er et enormt høyt tall, og en skremmende vekst. Lærdommen fra finanskrisen har tydeligvis ikke vært sterk nok, og det kommer stadig til folk som ikke forstår at det å ta opp et forbrukslån har konsekvenser - og at du plutselig kan miste oversikten og kontrollen, sier underdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet til P4.

Jensen mener en del av veksten skyldes eksisterende forbruks-lånekunder som har mistet kontrollen over gjelden, og har begynt å betjene den med nye lån - som så betjenes med stadig nye og større lån.

Tallene viser også at det spesielt er de unge som tar opp stor kredittkort- og forbruksgjeld.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem mener de som velger de dyre forbrukslånene selv må ta mye av skylden om de får problemer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer