Corona i Bergen

- Vi skyter med hagle

Fungerende smittevernoverlege Kjell Haug i Bergen ville innført strengere tiltak hvis han kunne velge fra øverste hylle. Helsebyråd Beate Husa (KrF) utelukker ikke at han får det som han vil.

Bergen: Nye smittetiltak i Bergen. Video: NRK. Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 66.49% Første dose: 76.19%

- Vi har inspektører som drar rundt på utestedene hele tida nå. De bruker sitt skjønn. Jeg tror ikke de går rundt med desibelmåler, sier fungerende smittevernoverlege Kjell Haug i Bergen kommune til Dagbladet.

Fredag trer Bergens lokale smittevernforskrift i kraft. Kommunen innfører blant annet krav om at «lydnivået på steder hvor det spilles musikk skal justeres til et nivå som gjør det mulig for gjester å prate sammen med en meters avstand».

Samtidig innføres krav om at gjester og ansatte ved skjenke- og serveringssteder bruker munnbind når de «beveger seg i lokalet og det er fare for at avstandskravet på en meter ikke kan overholdes».

Kompromiss

Men enmeterskravet er et kompromiss. Dersom Haug kunne valgt fra øverste hylle, ville han innført krav om to meters avstand på alle skjenke- og serveringssteder - og strammet inn ytterligere i private hjem.

- Den høylytte musikken som resulterer i at man sitter og roper til hverandre, den er ikke bra, sier Haug.

Høy musikk er problematisk for smittevernet av to årsaker, forklarer han. For det første reduseres avstanden idet du lener deg inn for å overdøve musikken. For det andre kan økt stemmevolum medføre at det skilles ut flere potensielt smittebærende dråper.

Dersom bergenserne følger alle de nye reglene, vil ropende utelivsgjester enten være iført munnbind, eller rope til sidemannen på faste, tilviste plasser.

- Gjør ikke munnbindkravet volumkravet overflødig?

- Jeg tror det er greit å gi flere signaler, som til sammen fører til at man tar mer hensyn. Å senke lydvolumet er en generell bestemmelse som er lett å etterleve. Munnbindkravet, vel, vi har skrevet det og håper at folk følger det. Men det er klart at noen vil droppe det og gi blaffen. Slik er virkeligheten.

- Skyter dere litt med hagle fordi dere regner med at ikke alle vil følge alle reglene?

- Vi skyter med hagle fordi vi mener at det er det som må til i dagens situasjon.

Ville innføre tometerskrav

I sin beskrivelse av hvordan coronavirusets smitter, skriver Folkehelseinstituttet blant annet at det er «vist at innåndingssmitte over avstander på mer enn to meter kan forekomme under enkelte forhold».

FHI oppdaterte beskrivelsen i juni, med en tekst som i større grad anerkjente de små dråpenes rolle i spredningen av coronaviruset.

«Risiko for smitte med små dråper over lengre avstander øker med økende oppholdstid i rom med lavt luftvolum eller utilstrekkelig ventilasjon, og i forbindelse med aktiviteter som gir økt dråpedannelse», skriver instituttet.

Haug medgir at denne beskrivelsen kan passe på noen utesteder.

Flere fagpersoner, deriblant professor i smittevern og mikrobiologi Jörn Klein ved Universitetet i Sørøst-Norge, har tatt til orde for at én meters avstand ikke er tilstrekkelig for å hindre smittespredning under slike forhold.

- Det har han min fulle støtte i. Hvis vi skulle gjort det vi aller helst hadde ønsket, hadde vi innført et avstandskrav på to meter ved alle skjenke- og serveringssteder. Det hadde vært det optimale, sier Haug.

- Riktig med moderat linje

Dette ville imidlertid vært svært inngripende for utelivet i Bergen.

- Her er det det muliges kunst som gjelder. Et tometerskrav hadde medført kjempeproblemer for utelivsbransjen. I første omgang prøver vi dette tiltaksnivået, og så ser vi hva som skjer.

- Er det andre regler du ville innført hvis du kunne valgt fra øverste hylle?

- Da kommer vi over i inngripende tiltak, som det trolig ikke er støtte for i befolkningen. For eksempel å redusere anbefalt maksgrense i private hjem mer enn vi har gjort.

En strengere anbefaling om samlinger i private hjem hadde også vært optimalt, mener Haug. For øyeblikket anbefaler kommunen at ikke flere enn ti samles – ikke medberegnet fullvaksinerte.

- Men vi har lagt oss på en moderat linje, og det tror jeg er riktig. Ellers ville vi opplevd at mange rett og slett ikke bryr seg. Nå har vi gitt en relativt realistisk anvisning, og vi håper folk følger det.

Utelukker ikke strengere tiltak

Helsebyråd Beate Husa støtter Haugs refleksjoner. Det er viktig at tiltakene møtes med forståelse og støtte i befolkningen, framholder hun.

- Vi mener at det tiltaksnivået som vi nå har lagt oss på, er omtrent det vi tror at den store majoriteten av befolkningen vil gi støtte til. Jeg leser også oppslag i avisene dit hen at det er mange som synes dette var på sin plass. Så er det alltid noen som ønsker mildere eller strengere tiltak, sier hun til Dagbladet.

Hun understreker imidlertid at tiltakene er gjenstand for en fortløpende vurdering.

- Nå har vi to dager på rad med veldig høye smittetall. Det blir viktig for oss å være tett på smittesituasjonen i dagene som kommer.

Fredag er det registrert 81 nye smittetilfeller i Bergen. Torsdag var tallet 82.

- Det går per nå ikke an å utelukke at vi må gå litt strengere til verks etter hvert, hvis ikke denne trenden snur.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer