FEBER: Etter tre dager med relativt høy feber var Johanna Kleve Meldalen (1) i går en tur hos sin fastlege Siri Dautovic Schmidt på Bogerud legesenter i Oslo sammen med pappa, Dagbladet-journalist Sindre Granly Meldalen for å sjekke om hun hadde influensa eller om det var annet som feilet henne. En blodprøve avslørte at hun muligens har en liten infeksjon, men at det ikke var noe alvorlig. Legen har ikke merket noe til influensasesong foreløpig. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
FEBER: Etter tre dager med relativt høy feber var Johanna Kleve Meldalen (1) i går en tur hos sin fastlege Siri Dautovic Schmidt på Bogerud legesenter i Oslo sammen med pappa, Dagbladet-journalist Sindre Granly Meldalen for å sjekke om hun hadde influensa eller om det var annet som feilet henne. En blodprøve avslørte at hun muligens har en liten infeksjon, men at det ikke var noe alvorlig. Legen har ikke merket noe til influensasesong foreløpig. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.Vis mer

Vi slipper ikke unna - i vinter heller

Forskerne lurer på hvorfor influensa-epidemien er flere uker forsinket. Men nå kommer den. Det haster med vaksine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor var den store influensaepidemien allerede over i midten av februar. Årets influensaregistreringer viser langt færre sykdomstilfeller på samme tidspunkt.

Slipper vi unna i år ?

Den dårlige nyheten først: svaret er nei.

Vinterens influensabølge er flere uker «forsinket», ikke bare i Norge, men også ellers i Europa. Uten at ekspertene vet hvorfor.

Her er den siste ukerapporten om influensasituasjonen fra Folkehelseinstituttet.

Så opptil en halv million nordmenn risikerer noen uggne dager med feber, hoste og snørr denne vinteren også.

Rett vaksine Så to gode nyheter: det er fortsatt tid til å vaksinere seg med full effekt før den forventede epidemien kommer også i vinter, kanksje ikke før i mars.

Og helsemyndighetene har full oversikt over hvilke influensavirus som slår til - dermed er det den rette miksen i vaksinene.

442 000 doser influensavaksine er allerede distribuert rundt til landets kommuner. Og Folkehelseinstituttet har 160 000 ekstra på lager.

Det betyr at en halv million nordmenn fortsatt kan bli spart for de verste ubekvemmelighetene.

- De som tilhører risikogruppene bør kjappe seg til lege eller helsestasjon nå for å få full effekt. Det tar to uker før vaksinen er fullt effektiv, sier overlege Siri Helene Hauge ved avdeling for infeksjonsovervåkning hos Folkehelseinstituttet.

Over 65 Og her er gruppene som Folkehelseinstituttet anbefaler å vakisnere seg:

• Alle som har fylt 65 år.
• Alle som bor på aldershjem eller i omsorgsbolig.
• Alle - også barn over seks måneder - som er plaget med astma, hjerte- og lungesykdom, nyre- eller leversvikt, diabetes 1 og 2.
• Alle med alvorlig fedme med kroppsmasseindeks over 40.
• Gravide fra fjerde måned.

Her har Folkehelseinstituttet en lengre liste med råd for å forebygge influensa.

Folkehelseinstituttets analyser hittil i vinter fra legeprøver til pasienter over hele landet, viser ett dominerende influensavirus:

2009-virus A(H1N1)pdm09 er en lang tall- og bokstavrekke for legfolk, men beroligende for de helsekyndige.

- Det betyr at er det gamle pandemi-viruset fra 2009 som dominerer. Dette viruset har sirkulert verden over siden pandemien, , og er nå et vanlig sesonginfluensavirus. Det var som vanlig Verdens Helseorganisasjon (WHO) som satte sammen årets influensavaksine i fjor høst. Den innholder også virkestoffer mot de to andre mest vanlige virusene: B og A(H3N2).

Den siste WHO-oversikten viser at det bare er Hellas og Finland som er kommet så langt i Europa hittil i vinter at det kan minne om en influensaepidemi.

- Er det forskjeller i sykdomsutbrudd rundt om i landet ?

- Veldig lite. Vi ser en litt høyere influensafrekvens i Oslo-området, men ellers er det likt. Det er ikke rapportert utbrudd på sykehjem foreløpig noe sted i landet ?

Feber: bli hjemme - Hvorfor kommer influensabølgen så seint i år ?

- Det jobber forskere i mange land med å finne ut av. En av teoriene er en mild vinter. Vi vet at influensavirus trives bedre i kulden. Men det er influensa i alle klima, også tropiske land, så dette kan ikke være hele forklaringen. En kald vinter gjør at vi holder oss mer innendørs, noe som kan øke risikoen for smitte. Og kaldt, tørt vær gjør slimhinnene våre tørre og såre og kanskje mer mottakelige for virus.

- Når bør vi holde oss hjemme fra jobb ?

- I hovedregel når vi har feber. Og når vi er sammen, skal vi være nøye med ikke å hoste direkte mot familie og kolleger, sier overlege Siri Helene Hauge.

 OVER HELE KLODEN:  Influensa finnes over hele kloden, også i tropiske klima. Men forskerne vet ikke hvorfor årets influensaepidemi er flere uker forsinket i Europa, sier overlege Siri Helene Hauge ved avdeling for infeksjonsovervåkning i Folkehelseinstuttet. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
OVER HELE KLODEN: Influensa finnes over hele kloden, også i tropiske klima. Men forskerne vet ikke hvorfor årets influensaepidemi er flere uker forsinket i Europa, sier overlege Siri Helene Hauge ved avdeling for infeksjonsovervåkning i Folkehelseinstuttet. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer