Vi slipper ikke unna - i vinter heller

Forskerne lurer på hvorfor influensa-epidemien er flere uker forsinket. Men nå kommer den. Det haster med vaksine.

FEBER: Etter tre dager med relativt høy feber var Johanna Kleve Meldalen (1) i går en tur hos sin fastlege Siri Dautovic Schmidt på Bogerud legesenter i Oslo sammen med pappa, Dagbladet-journalist Sindre Granly Meldalen for å sjekke om hun hadde influensa eller om det var annet som feilet henne. En blodprøve avslørte at hun muligens har en liten infeksjon, men at det ikke var noe alvorlig. Legen har ikke merket noe til influensasesong foreløpig. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET.
FEBER: Etter tre dager med relativt høy feber var Johanna Kleve Meldalen (1) i går en tur hos sin fastlege Siri Dautovic Schmidt på Bogerud legesenter i Oslo sammen med pappa, Dagbladet-journalist Sindre Granly Meldalen for å sjekke om hun hadde influensa eller om det var annet som feilet henne. En blodprøve avslørte at hun muligens har en liten infeksjon, men at det ikke var noe alvorlig. Legen har ikke merket noe til influensasesong foreløpig. FOTO: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I fjor var den store influensaepidemien allerede over i midten av februar. Årets influensaregistreringer viser langt færre sykdomstilfeller på samme tidspunkt.

Slipper vi unna i år ?

Den dårlige nyheten først: svaret er nei.

Vinterens influensabølge er flere uker «forsinket», ikke bare i Norge, men også ellers i Europa. Uten at ekspertene vet hvorfor.

Her er den siste ukerapporten om influensasituasjonen fra Folkehelseinstituttet.

Så opptil en halv million nordmenn risikerer noen uggne dager med feber, hoste og snørr denne vinteren også.

Rett vaksine Så to gode nyheter: det er fortsatt tid til å vaksinere seg med full effekt før den forventede epidemien kommer også i vinter, kanksje ikke før i mars.

Og helsemyndighetene har full oversikt over hvilke influensavirus som slår til - dermed er det den rette miksen i vaksinene.

442 000 doser influensavaksine er allerede distribuert rundt til landets kommuner. Og Folkehelseinstituttet har 160 000 ekstra på lager.

Det betyr at en halv million nordmenn fortsatt kan bli spart for de verste ubekvemmelighetene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.