Vi slipper influensabølge i vinter

Bare to tilfeller av svineinfluensa siden september. Sjekk om du er i en risikogruppe.

 SLIPPER KANSKJE:  Gode utsikter for å slippe tunge influensadager under dyna i vinter. ILLUSTRASJONSFOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX.
SLIPPER KANSKJE: Gode utsikter for å slippe tunge influensadager under dyna i vinter. ILLUSTRASJONSFOTO: GORM KALLESTAD, SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Et helsevarsel som kan spre litt optimisme i vinterkulda - helsemyndighetene ser ingen tegn til noen stor influensabølge i vinter.

Forekomsten av influensalignende sykdom sist uke var meget lav, godt under terskelen for influensautbrudd. Det er ingen tegn som tyder på et nært forestående utbrudd, skriver Folkehelseinstituttet på sine hjemmesider i en fersk oppdatering om influensasituasjonen.

- Selv om influensasituasjonen er generelt uforutsigbar på denne tiden, er det ikke tegn til at det blir noen tidlige eller harde influensautbrudd i Norge denne vinteren, sier seniorforsker Olav Hungnes ved Avdeling for virologi på Folkehelseinstituttet til Dagbladet.

Ikke før februar - eventuelt Det betyr trolig at vinterens influensa ikke vil plage mange samtidig før i februar/mars.

- Er det fortsatt fare for svineinfluensa ?

- Det ser ut som svineinfluensaen raste fra seg sist vinter, og er ikke lenger klassifisert som en pandemi. Svineinfluensa har heller ikke vært noe omfattende problem i vintersesongen på den sørlige halvkule de siste månedene - i Sør-Amerika, Australia, New Zealand og Sør-Afrika. Men viruset sirkulerer fortsett. Det nye i forhold til sist vinter her hjemme er at det nå er så mange som er immune at det ikke lenger fritt fram for dette viruset.

Bare to tilfeller - Virker vaksinen fortsatt for de som vaksinerte seg sist vinter?

- Den kan gjøre det for noen, for andre ikke. Virketiden er individuell fra person til person, og de som trenger beskyttelse mot svineinfluensa bør ta vaksine også i år, sier seniorforsker Olav Hungnes.

Influensaoppdateringen fra Folkehelseinstituttet viser at det bare er rapportert to tilfeller her i landet av pandemisk  A(H1N1)-virus (svineinfluensa) siden slutten av september. Den ene av de to smittede hadde vært på reise i Afrika.

Gravide i fjerde måned Det er tre ulike influensavirus som sirkulerer på kloden: H1N1, H3N2 og influensa B. Og det er Verdens Helseorganisasjon (WHO) som gir råd også til norske helsemyndigheter om hva vinterens vaksiner bør inneholde.

- Influensavaksine eller ikke denne sesongen - hvilke råd gir Folkehelseinstituttet?

- Vår primæroppgave er ikke å gi slike råd, men den generelle anbefalingen er at alle som tilhører risikogrupper bør vakisnere seg, mens andre får vurdere på individuelt grunnlag, sier seniorforsker Olav Hungnes.

Den nye gruppen som blir anbefalt influensavaksine i vinter, er kvinner som er gravide i fjerde måned eller lenger.

Her finner du Folkehelseinstituttets informasjon om risikogrupper.

 VAKSINE:  Gravide i fjerde månded og lenger er nye på lista over risikogrupper. FOTO: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX.
VAKSINE: Gravide i fjerde månded og lenger er nye på lista over risikogrupper. FOTO: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX. Vis mer