Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Vi slipper inn så mye skrap»

Politiet ønsker flere politimenn med innvandrerbakgrunn. Men de som alt er der, blir utbrent av de negative holdningene de møter blant kolleger i Oslo-politiet. Dette kommer fram i ny rapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er ikke slik at hele etaten har rasistiske holdninger, men et mindretall i etaten generaliserer og stigmatiserer minoritetene, sier forfatteren, juristen Abid Q. Raja. Han fikk hjelp av Politidirektoratet til å finne samtlige tjenestemenn i Oslo-politiet med utenlandsk bakgrunn, utseende eller navn. Dette dreier seg om tolv personer, halvparten av disse sa ja til å la seg intervjue. Svarene deres er sammenfattet i Rajas mellomfagsoppgave i kriminologi ved Universitetet i Oslo under tittelen «Politiet og minoriteter» og gir et rystende innblikk i holdninger blant enkelte polititjenestemenn i Oslo.

Forutinntatte

- Det som slår meg, er at de intervjuede så entydig forteller at innvandrere ofte skjæres over én kam, sier Raja.

«Polititjenestemenn er forutinntatte», og «prater på en generaliserende måte» overfor mørkhudete, sier to av tjenestemennene.

Rasistiske eller nedsettende ytringer rettet mot innvandrere på gata er lite utbredt, ifølge intervjuobjektene. Men når politiet er alene i bilen, er tonen ofte en annen.

Vurderer å slutte

«En pakkis med fine klær er kriminell», «vi slipper inn så mye skrap», «det var en svarting» er bare noen av uttrykkene som er registrert av «innvandrer-politiet».

Forfatter av boka «Politiblikk», kriminologiprofessor Liv Finstad, kjenner igjen hovedpunktene i mellomfagsoppgaven fra sitt eget arbeid.

- Det nye og interessante er at dette nå kommer direkte fra minoritetstjenestemennene, sier Finstad til Dagbladet.

Samtlige av de intervjuede har registrert negativt ladde kommentarer om sin egen bakgrunn. Noen av dem opplever dette som såpass belastende at de vurderer å slutte i politiet.

«Det er en ekstra belastning å ha en utenlandsk herkomst,» sier én. En annen sier han blir utbrent av stadig å måtte snakke om «utlendinger».

Tjenestemennene forteller også at noen kolleger tar seg ekstra tid til å være korrekte overfor mørkhudete.

«De er mer påpasselige med å behandle dem (innvandrerne) bra nok,» sier en politimann.

«Politiet har en betraktelig skjevfordeling i hvem de selekterer ut til å kontrollere(...), plukker ut dem som skiller seg ut, ofte lettere å stoppe mørke(...),» sier en politimann. Dette bekreftes av hele utvalget.

OVERRASKET: - Jeg ventet ikke så entydige utsagn om at politiet ser innvandrere som en gruppe, ikke som enkeltindivider, sier jurist og kriminologistudent Abid Q. Raja.
Hele Norges coronakart