- Vi slipper løs tikkende bomber

Rundt 80 av de fengselsinnsatte er for syke til å sitte på ei fengselscelle. Når slår fengselsbetjentene alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første store undersøkelsen av psykiske lidelser i landets fengsler ble gjennomført i fjor. Den bekrefter tidligere påstander fra Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund: Rundt tre prosent av landets 3000 innsatte er for syke til å sitte i fengsel og hører hjemme i psykiatrien.

- Undersøkelsen viser at cirka 80 innsatte er for psykisk forstyrret til å sitte i fengsel, sier overlege Pål Hartvig ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels- og rettspsykiatri, som står bak undersøkelsen.

Må kutte

Samtidig må fengslet med noen av landets tyngste kriminelle, Ullersmo, kutte sju millioner kroner og fjerne 20 stillinger. I tillegg vil 33 nyutdannede betjenter i plikttjeneste neppe få jobbtilbud.

- Aktivitetstilbudene vil gå drastisk ned, narkokontrollen vil reduseres til et minimum. Vi frykter for de innsattes liv og helse. Innsatte som blir løslatt fra oss, vil rett og slett være «tikkende bomber» på gata, sier Kai Næss, leder av Ullersmo fengselsforening.

Sinnene i kok

Denne uka hevdet justisminister Odd Einar Dørum og leder av Stortingets justiskomité, Trond Helleland, overfor Dagbladet at kriminalomsorgen er budsjettvinner de to siste åra.

- Uttalelsene har satt sinnene i kok hos de ansatte, sier Næss.

Samtidig med bemanningskuttet er Ullersmo fengsel pålagt å øke antall innsatte med nær ti prosent, påpeker Knut Are Svenkerud, leder for Kriminalomsorgens Yrkesforbund. Bruken av sikkerhetscelle - som ofte forverrer situasjonen til psykisk syke - er ved Ullersmo økt fra under sju døgn i året på 90-tallet, til 38 døgn i 2003.

- Må ta ansvar

- Helsemyndighetene må nå ta ansvar for dem som er for syke til å sitte i fengsel, krever Roar Øvrebø, leder av Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund. Han frykter at disse fangene blir svingdørspasienter mellom fengslene og psykiatrien.

- Fengslene kan ikke drive med ettervern. Politikerne bør derfor opprette en institusjon som driver ettervern av innsatte som nettopp er blitt utskrevet fra psykiatrien, sir Øvrebø.

SLÅR ALARM: 80 fanger i Norge er for syke til å sitte i fengsel, og på Ullersmo gjør ikke kutt i bemanningen situasjonen lettere for de svakeste fangene. Kai Næss, leder av Ullersmo fengselsforening, er bekymret over situasjonen.