Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi slipper unna det verste været

Snøstormer skaper fullstendig kaos i Danmark og Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 – Jeg har registrert det som er blitt skrevet om værforholdene, men vi bor i Norge og er vant til snø. Vinden som kommer kan være sur, men det vil ikke bli kaldere enn fire-fem minusgrader, og vi får neppe mer enn 10 centimeter snø, sier statsmeteorolog Jarl Andersen ved Meteorologisk institutt til nyhetsbyrået ANB.

Snøstorm

Det begynte på det europeiske kontinentet. Først og fremst i Tyskland, Frankrike, Tsjekkia, Kroatia, Italia og England. Torsdag ble Danmark og Sverige utsatt for hard vind, kuldegrader og et kraftig snøfall. Ekstremværet lammet trafikken og forårsaket en dødsulykke.

Da uværet nådde Skåne i Sør-Sverige torsdag morgen, var beredskapen høy og vegvesenet rykket sporenstreks ut med rundt 350 biler.

– Under normale snøforhold benytter vi rundt 200 kjøretøy, sier Magnus Ljungberg, driftsleder ved vegvesenet i Skåne, til Aftonbladets nettsider.

I Helsingborg ble togtrafikken lammet, og som et alternativt framkomstmiddel måtte det settes opp busser til passasjerene på strekningen mellom Helsingborg og Lund.

På det meste blåste det 22 meter per sekund i området, og kartet over trafikknettet i Sverige var fylt opp med røde makeringer. Det ble oppfordret til å unngå unødig kjøring.

Pansrede kjøretøy

Vest på Sjælland i Danmark, ved Vordingborg, hadde ambulansepersonell en stri tørn med å ta seg hjem til folk, men fikk assistanse av pansrede kjøretøy fra Forsvaret i Slagelse, som kjempet seg gjennom de to meter høye snøfonnene. Også her ble unødig bilkjøring frarådet av politiet, ifølge avisa Berlingske Tidene.

Snøstormen rammet også Sydsjælland, Lolland Falster og Bornholm. Enkelte steder falt det opptil 20 centimeter snø og stelte til kaos for biler, busser og tog.

Vanlig norsk vintervær

Torsdag ettermiddag og kveld kom snøen over Norge og la seg i Agder-fylkene, Telemark og på Østlandet. Den harde vinden ga en kuldeeffekt, men det blir neppe særlig kaldere. Og langt fra like kaotisk og trafikkfarlig som det har vært i Sverige og Danmark

– Bortsett fra stiv kuling på kysten og en nordøstlig sterk kuling i ytre Skagerrak, ligger det ikke noen dramatikk i dette været. Jeg vil karakterisere det som vanlig norsk vintervær, sier Andersen.

Han oppfordrer likevel folk til å være forsiktige i trafikken, fordi lokale kjøreforhold kan være vanskelige, særlig på steder som ligger i ly for vinden.


(ANB)

<B> MOT NORMALT:</B> Været i nyttårshelgen blir omtrent som normalt vintervær her hjemme, melder meteorologene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!