Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi sliter i motvind

- Vi sliter i motvind. Vi har behov for å komme tydeligere ut med hva vi står for, sier Senterpartiets generalsekretær, Per Olaf Lundteigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Senterpartiets tydeligste politiker, til tross for midlertidig munnkurv, har god grunn til å sture, med en tilbakegang på MMIs måling fra svake 5,4 prosent i januar til fattige 4,3 prosent nå i februar.

Partiet som ledet nei-folkets kamp mot EU-medlemskap, som tente gnister i gamle radikalere, som protesterte mot maktkonsentrasjon og sentralisering, som «avslørte» storkoalisjonen mellom Ap og Høyre og som trodde på etannerledesland, ligger nå så vidt over sperregrensen.

En tilbakegang på 1,1 prosentpoeng er i seg selv ikke dramatisk, men 1,1 prosent av 5,4 prosent betyr med vanlig prosentregning et frafall av velgere på over 20 prosent!

Alvorlig signal

- Dette er et alvorlig signal om at vi må forbedre oss. Når vi har vist vilje til handling, og vist vei i politikken, har vi også gjort det godt på målingene.

- Hvorfor melder du deg ikke på som ny lederkandidat?

- Nei, jeg er generalsekretær.

- Bør Sp gå ut av regjeringen?

- Nei.

- Ikke engang hvis dere havner under sperregrensa på meningsmålingene?

- Ethvert parti er nødt til å ta hensyn til velgernes reaksjon, men vi er et medlemsparti og ikke et medieparti, sier Lundteigen.

Parlamentarisk leder Johan J. Jakobsen vil ikke helt tro på tallene og viser til fem andre målinger i februar som har vist framgang for Sp.
- Derfor tar jeg denne målingen med flere klyper salt. Vi føler at vi er inne i en god periode. Stemningen på fylkesårsmøtene har vært offensiv og god, sier Jakobsen.

SV i siget

SV, derimot, har grunn til å juble, med en framgang fra 6 prosent i januar til 7,7 prosent nå.

- Jeg tror bare på gode meningsmålinger. Og denne viser at vi er i siget! sier en smørblid SV-leder Kristin Halvorsen. Hun tror SVs kamp for de offentlige fellesgoder og barn og unges oppvekstvilkår begynner å feste seg hos folk.
- Vi er kommet mer tydelig ut med hva vi står for. Jeg håper det fortsetter. For nå svermer alle de andre partiene rundt Fremskrittspartiet, så vi har litt av en utfordring.

Halvorsen sikter til statsministerens satsing på innvandring og kriminalitet som valgkamptema. Samtidig har Ap blinket ut Frp som hovedmotstander samtidig som de samarbeider om IT Fornebu.

- Jeg tror mange nå innser at det politiske flertallet ikke bruker samfunnets penger på det som er viktigst. Folk ser at skolen ikke prioriteres og liker ikke at barn og unge skal betale prisen for høyrepolitikken, sier Halvorsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media