Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vi sløser bort 5 millioner på strøm hver dag

Nordmenn er på verdenstoppen i strømsløsing.

MESTERE I Å REDUSERE STRØMFORBRUK: Ali, Irene, Deniz (8) og Ida (6) Uslu fra Asker deltok i fjor i Hafslunds strømsparingskonkurranse «Kraftprøven», og vant 25 000 kroner fordi de reduserte strømforbruket sitt med hele 36 prosent. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
MESTERE I Å REDUSERE STRØMFORBRUK: Ali, Irene, Deniz (8) og Ida (6) Uslu fra Asker deltok i fjor i Hafslunds strømsparingskonkurranse «Kraftprøven», og vant 25 000 kroner fordi de reduserte strømforbruket sitt med hele 36 prosent. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||  (Dagbladet): Langt over halvparten av landets befolkning hevder strømutgiftene verken bekymrer eller påvirker privatøkonomien, ifølge en undersøkelse fra Hafslund.

Dette er kanskje årsaken til at nordmenn sløser strøm til en verdi av 1,83 milliarder kroner i året, eller fem millioner kroner hver eneste dag.

Lett å spare strøm - Mange nordmenn bruker strøm ubevisst, og det finnes egentlig sparemuligheter over alt, sier seniorrådgiver Frode Olav Gjerstad i Enova.

Norske husholdninger troner på verdenstoppen i strømsløsing, og vi bruker dobbelt så mye strøm som svenskene og tre ganger så mye som danskene.

- I en tid der fokuset på miljø er sterkere enn noen sinne,er det oppsiktsvekkende hvor stort potensial som ligger i enkle strømsparingstiltak. De fleste husstander vil raskt kunne redusere forbruket og dermed spare et firesifret beløp, sier informasjonssjef i Hafslund, Katarina Finneng.

Endring av vaner Hvert år bruker en gjennomsnittlig norsk husholdning 9000 kroner per person på strøm, ifølge Hafslund.

- De aller fleste er ikke bevisst at for hver grad du senker innetemperaturen med, vil du spare cirka fem prosent av kostnadene til oppvarming, sier Finneng.

Familien Uslu fra Asker deltok i fjor i Haflsunds strømsparingskonkurranse «Kraftprøven», og vant fordi de reduserte forbruket sitt med hele 36 prosent.

- Vi sparte mest på å skru av varmekabler og på å bli bevisste på unødvendig forbruk, forklarer Irene Uslu.

Nordmenns unødvendige strømforbruk er høyt, men det er mye som kan tyde på at flere nordmenn arbeider for å spare miljøet og redusere strømregningen. 41 prosent svarer at de har endret vaner i eget forbruk, mens 21 prosent har satset på nye fyringsalternativer for å begrense strømforbruket.

Spar tusenlapper Mange av oss bruker ikke mulighetene som kommer med varme sommertemperaturer, i tillegg til alle de andre tiltakene man kan gjøre året rundt.

- De aller fleste strømsparingstiltakene er enkle og rimelige. Regulering av temperatur i ulike rom, innkjøp av sparepærer eller bevissthet rundt det å skru av elektrisk utstyr som ikke brukes er gode eksempler. Og om man vil satse ytterligere, er varmepumpe et naturlig tiltak å vurdere ifølge Finneng.

- Hele 21 prosent sier de har investert i slike pumper, og det er veldig positivt, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media