-Vi snakker nærmest om salg av jenter

Pål Vasbotten har vært den norske samarbeidspartneren til skandalebyrået Elite de siste åtte årene. Nå er han betenkt over å sende norske jenter til ulvene i Milano og Paris. - Skulle jeg vært helt sikker på at det ikke skjedde modellene våre noe, burde jeg lagt ned på dagen, sier han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Modellbransjen har en grad av hallikvirksomhet i seg. Agenter sier til pur unge modelljenter at de må ligge med den og den for å få kontrakter.

- Vi snakker nærmest om salg av jenter, sier Vasbotten.

Sjefen i det norske modellbyrået Heartbreak er likevel ikke villig til å si farvel til sin sex- og kokainbefengte bransje.

Skaltet og valtet

- På kort sikt burde jeg kanskje ha lagt ned, men da hadde jeg åpnet markedet for hvem som helst. Jeg ønsker å være seriøs og rekruttere modeller på en skikkelig måte. Også her i Norge er det nok av useriøse aktører, hevder Vasbotten.

Den norske modellpappaen har samarbeidet med det Paris-baserte modellkonsernet Elite gjennom hele 90-tallet. Nå er Elite-sjef Gérald Maries rasistiske og sexistiske holdninger dokumentert i en BBC-produksjon. Vasbotten har spist middag og pleiet omgang med Marie ved en rekke tilfeller.

Skuffende

- Som toppsjef i Elite har du en viss tilgang på unge, vakre jenter. Men det er skuffende at han har skaltet og valtet på denne måten. Han har brutt tilliten. Derfor har jeg brutt alt samarbeid med Elite.

- Har du ikke vært naiv?

- Nei, jeg har fått forståelsen av at alt er i sin skjønneste orden når vi har sendt jenter til Elites avdelinger i Paris og Milano. Men vi har visst at det har vært tøft. Byråets representanter fungerer som prest, psykolog og lærer for jentene.

Faren er at jentene lar seg beruse - av sjarmen, rikdommen, selskapslivet og de positive tilbakemeldingene de blir overøst med. Da er det fristende å tro at sex med rette person vil være saliggjørende for karrieren.

- Dette har du visst om, men likevel har du ikke kuttet ut Elite tidligere?

- Poenget er at dette er en kultur du vil finne mange steder i bransjen vår. Derfor må vi lære jentene å si nei før de reiser ut. Men vi har jo hatt episoder. En av jentene som var knyttet til Heartbreak, ble seksuelt utnyttet mens hun jobbet i Paris. Det førte til at vedkommende fikk sparken, mens den norske jenta fikk personlige problemer og forsvant ut av bransjen. Slike historier er triste, men det er umulig å verne seg mot dem.

Naive norske jenter

- Det blir sagt at norske jenter er naive, og at de dermed er spesielt utsatte når de reiser til Milano og Paris. Stemmer det?

- Norske jenter har gjerne levd mer beskyttet enn jevnaldrende fra andre land. De er nok litt mer naive og har en annen mentalitet. Når de går ut, dreier det seg ikke om å drikke ett glass vin, de bælmer nedpå alt de får.

I modellmiljøer har nok norske jenter rykte på seg for å drikke mye. Det er jo greit nok, men det gjelder å passe seg.

- Hva blir konsekvensen av de siste avsløringene?

- Vi som jobber i bransjen, må gjøre enda bedre research i forhold til utenlandske kontakter. Samtidig tror jeg fokuset vil føre til at enda flere jenter vil bli modeller. De lokkes av det eksklusive og glamorøse ved bransjen. Medaljens bakside hopper de glatt over, sier Pål Vasbotten.

«I modellmiljøer har nok norske jenter rykte på seg for å drikke mye.» #

MODELLPAPPA: Heartbreak-sjef Pål Vasbotten har brutt kontakten med verdens mest berømte modellbyrå, Elite, etter avsløringene om misbruk av unge modelljenter. Han fortsetter i bransjen, men er betenkt over å sende norske jenter til Paris og Milano. # Foto: ARNE V. HOEM