Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi snakker om analsex. Ikke engang dyr har det

Politikere i Uganda vil ha dødsstraff for homofili, og fengselstraff for å ikke anmelde homser.

MARKERER MOTSTAND: Demonstranter markerte sin motstand mot Ugandas nye lovplaner, utenfor FN i New York. FOTO: SCANPIX
MARKERER MOTSTAND: Demonstranter markerte sin motstand mot Ugandas nye lovplaner, utenfor FN i New York. FOTO: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Menneskerettsaktivister frykter folkemord på homofile i Uganda, etter at politikere vil innføre nye strenge regler.

Parlamentet i det afrikanske landet vil stemme over et forslag som vil bety at homofili kan gi dødsstraff.

I tillegg foreslås det sju års fengsel for å diskutere, oppmuntre eller legge til rette for homofili og tre års fengsel for ikke å rapportere homofile forhold.

- Jeg tror at dette lovforslaget, dersom det blir vedtatt, vil bli et statsstøttet folkemord mot en gruppe ungandere, hvor få de enn er, sier Kanon Gideon Byamugisha til The Guardian.

Forbudt
Homofili er allerede forbudt i Uganda, men det nye lovforslaget skjerper straffene: En person som utfører homoseksuelle handlinger kan straffes med fengsel på livstid. Det gjelder også berøring av en annen person i den hensikt å utføre homofile handlinger.

Såkalt grov homofili kan føre til dødsstraff. Det gjelder blant andre personer som blir tatt for homofil sex flere ganger og personer som utfører homofile handlinger og har hiv.

FORDØMMER HOMOFILE: Ugandas president Yoweri Museveni har sagt at homofili er et brudd med Guds plan. FOTO: SCANPIX
FORDØMMER HOMOFILE: Ugandas president Yoweri Museveni har sagt at homofili er et brudd med Guds plan. FOTO: SCANPIX Vis mer

Ingen offentlige figurer i Uganda har noen gang stått fram som homofil. Forholdene blir ikke mer liberale av at evangeliske kristne fører kampanjer som påstår at homofile menn prøver å rekruttere «skolebarn» og at homofili kan «kureres». Eksperter sier det er stor støtte i folket for de nye lovene, og på uttalelser fra president Yoweri Museveni, kan det virke som om han også kan støtte forslaget.

Tidligere denne måneden advarte han ungdom i Kampala mot «europeiske homofile som rekrutterer i Afrika». Han sa også at homofile forhold er mot Guds vilje.

Vil gjennomføre
I et intervju med britiske The Guardian, sier James Nsaba Buturo, som er statsråd for etikk og integritet, at regjeringen er innstilt på å innføre forbudet før utgangen av 2009, også om det skulle bety at landet må trekke seg fra internasjonale traktater og konvensjoner - som menneskerettighetserklæringen. Det vil heller ikke bety noe om donorland skulle trekke støtte som følge av lovene.

- Vi snakker om analsex. Ikke engang dyr har det, sier Buturo til The Guardian.

- Vi tror det er grenser for menneskerettighetene.

Storbritannias statsminister Gordon Brown har uttrykt motstand mot lovforslaget, noe også Canada har gjort. Statsminister Stephen Harper kalte forslavet «motbydelig og hatefullt».

REAGERER: Forslaget har skapt internasjonal motstand fra menneskerettighetsaktivister.  FOTO: SCANPIX
REAGERER: Forslaget har skapt internasjonal motstand fra menneskerettighetsaktivister. FOTO: SCANPIX Vis mer

Svenskene kritiserer
Sveriges utviklingsminister Gunilla Carlsson har sagt at svenskene vil vurdere å i kutte bistanden til utviklingslandet, dersom loven blir gjennomført. Uganda mottar flere hundre millioner kroner i bistand hvert år.

- Min nummer to i departementet, som har direkte kontakt med Ugandas myndigheter, har tatt det opp, sa Carlsson til Sveriges Radio.

Den svenske statsråden hadde ikke ventet seg slike holdninger.

- Jeg er skuffet, delvis fordi Uganda er et land vi har samarbeidet lenge med, og jeg trodde vi hadde begynt å dele noen felles verdier og forståelser. Loven er forferdelig, men det er også ille å se hvordan ungandere velger å se på våre holdninger, og mottakelsen vi får når vi tar opp disse spørsmålene, sier Carlsson til Sveriges Radio.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media