- Vi snakker om noen tusen kroner i bot

Politiet endret i dag siktelsen i pingvinsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet opplyste i dag at de endrer siktelsen mot de fire som brøt seg inn i Atlanterhavsparken til ulovlig inntrenging i et område.

De var tidligere siktet etter dyrevelferdslovens paragraf 14 - å sette dyr i hjelpeløs tilstand, som kom etter at tre pingvinkyllinger var borte fra Atlanterhavsparken utenfor Ålesund.

- De fire har fastholdt at de ikke har tatt noe, men erkjenner at de har vært innenfor gjerdet til parken. Det er siktelsen for disse fire som nå endres til bare å gjelde ulovlig inntrengning i et område etter straffeloven § 355, sier politiinspektør Yngve Skovly i Sunnmøre politidistrikt.

- Bøtestraff Hadde den opprinnelige siktelsen blitt stående, hadde russen risikert en langt strengere reaksjon. Forsettlig eller grovt uaktsom overtredelse av bestemmelser i dyrevelferdsloven kan straffes med bøter eller fengsel inntil ett år, mens en grov overtredelse kan straffes med fengsel inntil tre år.

Overtredelse av straffelovens paragraf 355 kan straffes med bøter eller fengsel inntil tre måneder.

- Hvis man ikke har holdepunkter for at de hadde noen intensjon om å skade eller bortføre dyrene, så virker fengselsstraff som en litt voldsom reaksjon. Min kvalifiserte gjetning er at vi snakker om noen få tusen kroner i bøtestraff, sier professor i strafferett, Alf Petter Høgberg, til Dagbladet.

I går fant Atlanterhavsparken ut at to av de forsvunne pingvinkyllingene fortsatt lå inne i reirene, muligens trampet i hjel av foreldrene.

- Vi anser det som mest sannsynlig at de to har blitt tråkket i hjel av foreldrene. Når dette har skjedd kan vi ikke vite med sikkerhet. De ble sist sjekket 8. mai, da de skal være i fred i hekkeperioden, sier Skovly til Dagbladet.

Fortsatt savnet En pingvinkylling og et egg er fortsatt savnet.

- Vi anser det som nytteløst å lete etter den siste pingvinkyllingen nå. Vi kan heller ikke bevise at noen har fjerna noe, sier Skovly.

Høgberg sier at det i saker hvor straffelovens paragraf 355 kommer til anvendelse i saker ofte er snakk om forberedelse til annen straffverdig adferd.

- For eksempel at en kunde i en klesbutikk gjemmer seg i et prøverommet for å stjele klær etter stengetid, eller at en journalist gjemmer seg i en rettsbygning for å tilegne seg eller snoke i en advokats dokumenter etter stengetid, sier Høgberg.

- Hvis de ikke kan bevise at russen har gjort noe annet enn å valse inn på et tillukket sted, er det ingen grunn til å straffe dem hardere enn dem som kjører for fort i trafikken, sier han videre.

NOAH anmelder Etter at politiet opplyste at de ville endre siktelsen av personene som brøt seg inn hos pingvinene, valgte dyrevernorganisasjonen NOAH å anmelde saken etter dyrevelferdslovens paragraf 3, som sier at «dyr skal behandles godt og beskyttes mot fare for unødige påkjenninger og belastninger».

- I dette tilfellet har dyr høyst sannsynlig blitt utsatt for unødig påkjenning, da stress og ungenes død med all rimelighet kan settes i sammenheng med at mennesker trengte seg inn. NOAH mener det er viktig at påkjenningene for dyrene synliggjøres i anmeldelsen og siktelsen, sier veterinær Siri Martinsen i NOAH i en uttalelse.

Høgberg sier at hvis russen har gått for nær der dyrene holder til og med stor sannsynlighet har traumatisert dem, vil det være et skjerpende moment hvor dyrevelferdsloven kan komme til anvendelse.

- Da kan man muligens også sikte dem for skadeverk, sier han.

- Utpekt som syndebukker Axel Lange er forsvarer til en av de fire russene, en 18 år gammel mann, sier at hans klient er glad og lettet for at siktelsen nå er endret.

- Jeg skal ikke si at han er overraska, for han har vært tydelig i sin forklaring hele tiden. Dette er bekreftelsen på at han nå er trodd, sier Lange til Dagbladet.

Han sier den saken har vært en stor belastning for hans klient.

- Han og flere ble tidlig utpekt som syndebukker her. Ålesund er ikke større enn at vil man vite, så får man vite hvem disse personene er. Det har vært en belastning å se omtalen og kommentarfeltene, uten å kunne forsvare seg. Folk er nesten blottet for normal folkeskikk, sier Lange.

Han utelukker ikke at det blir etterspill.

- Men først må han få konsenterere seg om eksamen, sier Lange.

TRAMPET I HJEL:  To av pingvinkyllingene ble i går funnet døde i reiret. De har trolig blitt trampet i hjel av foreldrene. 
Foto: Atlanterhavsparken / NTB scanpix
TRAMPET I HJEL: To av pingvinkyllingene ble i går funnet døde i reiret. De har trolig blitt trampet i hjel av foreldrene. Foto: Atlanterhavsparken / NTB scanpix Vis mer