«Vi snakker til deg, skjorteløse Matthew McConaughey»

«Ekte afrikanere» ber Vesten droppe medlidenheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Uansett om det er en film fra Hollywood, bistandsprosjekter eller nettkampanjer som «Kony 2012»: Det virker å være ganske klart at det er den modige, hvite mannen som skal redde Afrika fra elendigheten.

Mange vil argumentere med at den hvite mannen faktisk har en god del av skylda for problemene Afrika opplever. Men i kjølvannet av Kony-kampanjen, der millioner verden over så og delte kampanjefilmen om krigsforbryteren Joseph Kony har en rekke afrikanere tatt til orde for en holdningsendring i Vesten.

I Uganda ble for eksempel Kony-filmen tatt dårlig imot, av flere ble den sett på som nok en hvit mann som skulle forsøke å redde Afrika. Også her hjemme var flere kritiske til filmen.

Nå har en gruppe aktivister i Mama Hope sendt ut videoen du kan se i vinduet over. De har lansert en kampanje som har fått navnet «Stop the Pity», eller på godt norsk «Stopp Medlidenheten».

Ikke bare krigsforbrytere og drapsmenn Der tar de for seg den vestlige stereotypen på en afrikaner, og påpeker at det faktisk ikke er slik at kontinentet er fyllt opp med krigsforbrytere, drapsmenn, sultende barn, aids-syke og sure folk.

- Vi skyter med maskingevær fra lastebiler. Vi skyter med maskingevær fra båter. Vi hater å smile. Å smile er dumt, sier en av deltakerne i filmen i et ironisk angrep på hvordan vi i Vesten er vant til å se afrikanere.

Mennene som deltar i videoen legger så vekt på at de faktisk er ganske så vanlige folk. De går på skole for å en utdanning, og koser seg med aktiviteter som fotball på fritida.

Og hva frykter de mest?

- Ingenting er farligere enn en modig, vestlig helt. Vi snakker til deg, skjorteløse Matthew McConaughey, sies det.

Så Kony-filmen og ble rasende Nyla Rodgers, kvinnen som stiftet Mama Hope, sier til Philanthropy.org at han ble inspirert av Kony-filmen, en kampanje som etter hennes mening nok en gang viste fram afrikaneren i et dårlig lys.

- Da jeg så Kony-filmen ble jeg så sur, sier hun.

Organisasjonen driftes fra San Francisco og har vært involvert i å bygge gårder, skoler, sykehus og andre tjenester i land som Ghana, Kenya, Tanzania og Uganda.

Rodgers og hennes gruppe har også møtt kritikk fra flere hold, for at de i stor grad viser fram releativt rike og vellykkede afrikanere. Men til Philantrophy sier hun at Bernard, en av deltakerne i filmen over, faktisk var en hjemløs gutt som ble tatt inn i varmen av Rodgers' mor.

- Hans historie viser hva folk kan gjøre når de får en utdannelse, sier Rodgers.

Hun tror at bildet av afrikanere i Vesten i stor grad styres av veldedige organisasjoner, og at de velger å vise fram desperasjonen og nøden i håp om å få inn mer penger.

- Men det hjelper ingen, sier hun.

Hva mener du om prosjektet? Er det bra at også de positive sidene kommer ut, eller gir kampanjer om sultende barn og krigsforbrytere best gjennomslag?

 KRIGSFORBRYTER:  Filmen om Joseph Kony ble et nettfenomen og ble sett og delt verden rundt. Men filmen møtte også kritikk, også i Afrika. Dette er et bilde av Kony fra 2006. Foto: (AP Photo, File)
KRIGSFORBRYTER: Filmen om Joseph Kony ble et nettfenomen og ble sett og delt verden rundt. Men filmen møtte også kritikk, også i Afrika. Dette er et bilde av Kony fra 2006. Foto: (AP Photo, File) Vis mer