HAR OFFENTLIGGJORT SELSKAPER OG NAVN:  Det internasjonale journalistnettverket ICIJ har i dag offentliggjort en database med mer en 200 000 selskaper knyttet til over 200 navn. Der er det også flere nordmenn og selskaper knyttet til Norge, som alle over hele verden nå kan søke opp. At de ligger i lista, betyr ikke at de har gjort noe ulovlig. Foto: NTB Scanpix
HAR OFFENTLIGGJORT SELSKAPER OG NAVN: Det internasjonale journalistnettverket ICIJ har i dag offentliggjort en database med mer en 200 000 selskaper knyttet til over 200 navn. Der er det også flere nordmenn og selskaper knyttet til Norge, som alle over hele verden nå kan søke opp. At de ligger i lista, betyr ikke at de har gjort noe ulovlig. Foto: NTB ScanpixVis mer

Vi snakket med flere nordmenn som i kveld dukket opp på lista hele verden kan søke i

- Nei, det vet jeg ikke noe om.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Tips oss på 2400@dagbladet.no eller telefon 2400 00 00.

(Dagbladet): I kveld offentliggjorde det internasjonale journalistnettverket ICIJ en database med Panama papers-dokumenter.

Dokumentene avslører hvordan et nettverk av store banker og advokatfirmaer selger hemmelighold til politikere, kriminelle, milliardærer, idrettsstjerner og vanlige folk.

Dagbladet har vært i kontakt med flere nordmenn som er oppgitt på listen over aksjonærer i skatteparadis-selskaper.

Flere er overrasket over at navnene deres nå er publisert i en offentlig database.

- Nei, det vet jeg ikke noe om, sier en mann når Dagbladet ringer.

- Registrert i Panama Nordmannen bekrefter imidlertid kjapt at det er hans navn og firma som står oppført i dokumentene når han får opplest navnet på selskapet.

- Jeg tror det kommer av at selskapet ble registrert i Panama, og det er ikke noe mer i det, sier mannen til Dagbladet.

- Hvorfor er det registrert i Panama?

- Fordi det er et offshoreselskap, som ofte er registrert offshore.

- Det har ikke vært noen aktivitet i selskapet, og det er rapportert inn til norske myndigheter. Jeg har noen aksjer i det, og ikke noe annet, fortsetter mannen.

- Helt lovlig Han sier videre at selskapet ble registrert i fjor, men at det nå ikke lenger eksisterer i samme form som før. Han sier han ikke kommer til å gjøre noe med det at hans navn er at av dem som står oppført i det nye dokumentslippet.

- Dette firmaet er helt lovlig, sier han.

En annen nordmann oppgir at han arvet eierskapet som står oppgitt i Panama papers da en nær slektning døde.

- Overrasket - ja. Ba om frivillig retting i januar i år og har fått dette innvilget, sier nordmannen til Dagbladet. 

Dokumentene er publisert her, med personer fra over 200 land og fra 21 skatteparadiser. De inkluderer også navn som ble publisert under «offshore leaks». Målet med å publisere dokumentene, er å generere enda flere tips og komme videre i avsløringene.

ICIJ understreker at det at personer er listet opp i dokumentene, ikke betyr at de har begått straffbare handlinger.

Økokrim følger med Dokumentene i Panama papers går tilbake til 1977. Den tyske avisa Süddeutsche Zeitung fikk først lekkasjen på 11,5 millioner dokumenter, så journalister fra hele verden. I kveld ble dokumenter med informasjon om over 200 000 offshoreselskaper publisert.

Norske Økokrim følger med. De har opprettet et nummer hvor kan ringe inn dersom de har penger i skatteparadiser. Om folk melder seg selv, kan det gi strafferabatt, skriver Aftenposten

- Tanken er å gjøre oppmerksom på å gi mulighet til dem som ønsker å legge kortene på bordet og fortelle om eventuelle inntekter og formuer i utlandet, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim til Dagbladet