FORTVILET: Anzor Tsarnaev ber yngstesønnen om å melde seg til politiet, men tror ikke at han og eldstebroren, som døde etter en skuddveksling med politiet, står bak Boston-bombene. Foto: REUTERS/Reuters TV
FORTVILET: Anzor Tsarnaev ber yngstesønnen om å melde seg til politiet, men tror ikke at han og eldstebroren, som døde etter en skuddveksling med politiet, står bak Boston-bombene. Foto: REUTERS/Reuters TVVis mer

- Vi snakket om bombene. Jeg var bekymret for dem

Faren til de to terrormistenkte påstår hardnakket at sønnene er uskyldige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens flere tusen politimenn saumfarer Boston på jakt etter Djohar Tsarnajev (19), sitter faren til de to terrormistenkte hjemme i Makhatsjkala, hovedstaden i den russiske republikken i Dagestan.

Her har han gitt en rekke intervjuer til ulike medier, og til amerikanske ABC News forteller Anzor Tsarnaev at han snakket med begge sønnene sine tidligere denne uka.

- Vi snakket om bombene. Jeg var bekymret for dem, sier han.

Beroliget faren Tsarnaev forteller videre at sønnene forsikret ham om at alt sto bra til:

- Alt er bra, pappa. Alt er bra, sa de, ifølge faren.

Like etter havnet brødrene i en dramatisk skuddveksling med politiet i Watertown, etter at en politimann ble skutt og drept ved eliteuniversitetet MIT.

Eldstesønnen Tamerlan Tsarnajev (26) døde av skadene han pådro seg i skyteepisoden, mens lillebroren klarte å rømme fra politiet.

- Helvete vil bryte løs ABC News har snakket med faren flere ganger i dag, og han hevder hardnakket at sønnene hans er uskyldige, men ber samtidig yngstesønnen om å overgi seg til politiet.

- Gi opp, gi opp. Du har en lysende framtid foran deg. Kom hjem til Russland, oppfordrer han.

Samtidig advarer han om at «helvete vil bryte løs» om 19-åringen blir drept.

- Hvis de dreper mitt andre barn, vet jeg at det er en innsidejobb, og at det er politiets skyld. Noen, en eller annen organisasjon, er ute etter å ta dem, sier han.

Får ikke kontakt med slektninger Til den dagestanske tv-kanalen Zvezda sier han at den som står bak bombene er «en jævel».

Han forteller også at han har prøvd å komme i kontakt med slektninger i USA og Canada, men ikke klarer å komme gjennom på telefon.

- Dette er barna mine, skjønner du? Kanskje de vil skyte ham (den yngste sønnen) også. De kommer bare til å si at han hadde våpen. Barn med våpen?

Også moren til de to brødrene har uttalt seg til pressen nå. I likhet med faren, hevder hun at sønnene er uskyldige.

- Jeg er hundre prosent sikker på at de er blitt lurt. Mine to sønner er uskyldige, sier Zubeidat Tsarnaeva til Russia Today på telefon fra Dagestan.

- God kontakt Hun forteller at eldstesønnen ble involvert i politikk for noen år siden, men at hun aldri har oppfattet at han sympatiserte med terrorister.

- Min eldste sønn pleide å fortelle meg alt, hver eneste dag pleide han å ringe meg. Sønnen min ville aldri holdt en sånn hemmelighet for meg. hvis noen ville vist dette, ville det vært meg, sier hun.

Mora påstår også at FBI har fulgt med på sønnens aktiviteter i flere år.

MASSIV POLITIJAKT: På tross av at store politistyrker har jaktet Djohar Tsarnajev store deler av dagen, har de fortsatt ikke funnet ham. Foto: NTB scanpix
MASSIV POLITIJAKT: På tross av at store politistyrker har jaktet Djohar Tsarnajev store deler av dagen, har de fortsatt ikke funnet ham. Foto: NTB scanpix Vis mer

- De kontrollerte hvert skritt han tok. og de sier i dag at han har begått en terrorhandling. Aldri, aldri, dette er ikke sant.

- En sann engel Tidligere i dag beskrev Anzor Tsarnaev sin ene sønn som «en sann engel» overfor nyhetsbyrået AP. Til ABC News gjentar han at sønnene er snille og ikke har noen erfaringer med våpen eller eksplosiver.

Også flere venner og bekjente av de to brødrene har uttrykt vantro over at de to er innblandet i terrorangrepene.

Begge de to brødrene er født i Kirgistan, ifølge onkelen Ruslan Tsarni, som uttalte seg til pressen tidligere i kveld. Han hevder han ikke har sett nevøene siden 2005, og oppfordrer også den gjenlevende terrormistenkte om å melde seg til politiet.

- Var på universitetet Klassekamerater av 19-åringen sier til ABC University of Massachusetts Dartmouth at han var på skolen som vanlig etter bombeangrepet mot Boston Marathon sist mandag.

- Han var rolig, helt som vanlig, sier Harry Danso, som bodde i samme etasje som den terrormistenkte.

- Han var laid back, jeg ville aldri forventet dette fra ham, sier Sonia Ribeiro, som gikk i samme filosofiklasse som mannen. Også hun har sett ham på universitetet denne uka.

Campus-området er nå evakuert av sikkerhetshensyn, og både FBI-agenter, spesialstyrker og to helikoptre er observert i området.

På tross av den massive politijakten over store deler av Boston-området, er fortsatt 19-åringen på flukt.

Samtidig holder byens innbyggere seg innendørs, noe som gjør at Boston framstår som en spøkelsesby.

BOKSER: Avdøde Tamerlan Tsamaev (26) fotografert under en boksekamp i 2009. Foto: NTB scanpix
BOKSER: Avdøde Tamerlan Tsamaev (26) fotografert under en boksekamp i 2009. Foto: NTB scanpix Vis mer