Vi snurrer med

Når sentralbanksjefen snurrer, snurrer vi med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVERT ÅR håper sjeføkonomer at det vidunderlige skal skje. Sentralbanksjefen skal gå fra konseptene og si noe uventet. I år var det flere som dirret i spenning ved tanken på at Svein Gjedrem skulle si noe om inflasjonsmålet; det vil si noe annet enn at målet lå fast.Hvert år blir de skuffet. Det årlige knirk fra Bankplassen ble fremført igår kveld uten at det rykket i rentefoten. Foran landets aller ypperste kunne sentralbanksjef Svein Gjedrem meddele at Norge er et lite land i verden med god økonomi. Og inflasjonsmålet ligger fast.Det ville også ha overrasket om Gjedrem skulle si fra seg farskapet til sin egen baby. Den ble gitt ham av Jens Stoltenberg den første, og hvis noen lurer på hva Jens Stoltenberg den andre egentlig mener, kan de gå inn på nettet og lese talen til mannen som i sin tid var finansminister Stoltenbergs finansråd.

HELE TALEN er en sober hyllest til den sosialdemokratiske ansvarlighet og globaliseringens ubønnhørlige fremdrift. Gjedrem advarer ikke direkte mot rødgrønne ønsker om økt statlig styring og forsøk på å stenge verden ut. Nei, en sentralbanksjef er aldri så direkte. Han simpelthen påpeker sammenhenger med tørre plansjer på powerpoint som illustrasjon:Hvordan den indiske ingeniøren og den tyrkiske øyelegen øker konkurransen og holder lønnsnivået nede. Hvordan faren for at virksomheter må avvikle eller flytte ut, demper kostnadene. Hvordan internett gjør forbrukerne mer prisbevisste. Og hvordan arbeidsinnvandring flytter «kapasitetsgrensene i norsk økonomi», mens lover og regler om minstetariff begrenser arbeidsflyten.Han advarer ikke mot økt statlig styring i statsbedrifter. Slår bare fast at selskapene er underlagt den samme markedsdisiplinen som andre. Slik må det være, hvis selskapene skal unngå å stagnere.

FINANSMINISTRE fra begge sider har i alle år sagt ja takk og amen til budskapet. I år var det SVs Kristin Halvorsens tur, mens utenfor sto Natur og Ungdom og sang vakkert om olje i Nordsjøen, ifølge Nettavisens minutiøse oppdatering av kveldens gang.Norges Bank har forutseende nok ikke anlagt plen på Bankplassen. Flere kunne la seg friste til å protestere mot den som virkelig legger premissene for regjeringens politikk. Istedet er strøket invadert av arbeidsinnvandrere sentralbanksjefen unnlot å nevne i sin tale.

SIDEN ÅRSTALEN er en høytidelig begivenhet, må den ha et anstrøk av kultur. Denne gangen var det Ibsen som fikk unngjelde. Så lenge Peer Gynt var seg selv nok, sto han tilbake ribbet for gods og gull, men Ibsen ble en dikter i verdensklasse etter sitt møte med andre strømninger og tankesett, formante Gjedrem og siterte dårehusets forstander:Når verden snurrer, så snurrer vi med. Og når sentralbanksjefen taler, nikker Jens Stoltenberg.