UTRADISJONELL UTLYSNING:  Gatemagasinet Virkelig i Tromsø har fått god respons på jobbutlysningen. Skjermdump fra Facebook
UTRADISJONELL UTLYSNING: Gatemagasinet Virkelig i Tromsø har fått god respons på jobbutlysningen. Skjermdump fra FacebookVis mer

«Vi søker en elendig latsabb av en døgenikt, gitt opp av NAV»

- Du må jo være Supermann for å sitte i kassa på Rema 1000. Så vi gikk andre veien og sa «hvis du vil ha oss, vil vi ha deg».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jobbsøking kan gjøre enhver motløs. Har man verken utdanning eller relevant jobberfaring, kan det føles helt umulig.

Men en jobbutlysning fra en magasinredaksjon i Tromsø snur alt litt på hodet:

«Vi søker en elendig latsabb av en døgenikt, gitt opp av NAV og alle systemer. Som kanskje tror at arbeid aldri vil være innen rekkevidde. Vi synes det er spennende.»

Delt og likt av tusener Slik åpner annonsen, som er lagt på Facebook og nå er likt av flere tusen og delt av tusen. Saken er også omtalt av TV2.

«Kanskje har du til og med en lidelse ingen kan se, og er litt sliten av å bli misforstått, kalt en forbanna døgenikt og latsabb av alle systemer er du ekstra velkommen, og har du droppa ut av skolen, og føler deg som en jævla taper, kan det være heldig for oss. Da kan det hende vi får benytte oss av din kompetanse. (...) Det viktigste er ikke at vi velger deg, men at du velger oss.»

Utlysningen er skrevet av Eirik Junge Eliassen, redaktør av gatemagasinet Virkelig i Tromsø. Som i likhet med =Oslo, Megafon i Bergen og Sorgenfri i Trondheim, for å nevne noen, er et magasin som selges av - og til dels lages av - vanskeligstilte.

- Får folk tilbake i jobb  Eliassen er i Finland for øyeblikket, men vi får tak i kontorleder Mette-Marith Aspmo.

- Jeg har sendt de andre her på blåtur, sier hun blidt, og må forklare en forvirret søring at det handler om «harrytur», bare til Finland ("som derfor ikke er like harry"). Jobbutlysningen laget de fordi den forrige skulle slutte.

- Han kom seg i arbeid, han har starta for seg selv! Så da trengte vi en ny.

Jobben forutsetter at man er på arbeidsavklaringspenger eller på annen måte kan få Nav-støtte som arbeidstager, såkalt «arbeidspraksis i ordinær virksomhet».

- Vi har ikke penger til å ansette folk, og de fleste som er arbeidsføre trenger penger. Og så er det en måte å få folk tilbake i jobb, gjennom arbeidstrening.

- Arbeidslivet ellers er jo ganske tøft.

- Det er det vi har sett. Du må jo være Supermann for å sitte i kassa på Rema 1000. Så vi gikk andre veien og sa «hvis du vil ha oss, vil vi ha deg».

- Ethvert menneske er en ressurs De trenger en som kan det grunnleggende innen IT, men erfaringen er at mange har det.

- Og det kan vare folk som er unge og som er tidlig i sin ruskarriere, som vi kan stoppe. Når de kommer hit kan de være rusa, det er ikke noe problem, men i redaksjonen må de være rusfrie, i LAR-behandling eller ha et ønske om å være rusfrie.

- Sympatisk opplegg!

- Jeg mener jo ethvert menneske er et ressurs. Hvis man kan utnytte resursene i folk istedet for å se problemene, kommer man mye mye lenger.