«Vi som bor her føler oss glemt»

LYNGEN (Dagbladet): Kaj Roger Kviteberg (32) mistet svigermora si, Leikny Hansine Jensen (51), i raset. Han var i familie med tre av de omkomne. Nå håper han folket i Lyngen blir tatt på alvor når det gjelder rasfaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Svigermor var et midtpunkt i bygda. Hun var alltid blid og hyggelig, og sa aldri nei, sier Kaj Roger Kviteberg. Onsdag tok hun dødsbussen fra Lenangen til Lyngseidet.

Kaj Roger og alle andre i Lenangen visste at hun var om bord i bussen.

Han kjører brøytebil, og ble sjøl utkalt til rasstedet for å være med på oppryddingsarbeidet. Det slapp han.

I dag er han bitter på at ikke veien ble sperret etter det første raset. Det tok nesten en time. Kaj Roger skjønner ikke hvorfor.
- Sinne har ingen hensikt, det gir oss ingen av de døde tilbake. Men jeg føler bitterhet. Selv om det aldri går an å hindre ras, går det an å forebygge. Det kunne ha vært en bom til. Det kunne ha vært et skilt på rasstedet. Og veien burde vært stengt med en gang raset gikk. Vi har hatt et stort mannefall. Vi vil ikke ha flere.

Full av lovord

Han er full av lovord om bygdefolket. Støtten har varmet. Samtalene med prest og sykepleiere har vært gode.

- Vi er ei sammensveiset bygd, og en sammensveiset familie. Dette må vi gå gjennom sammen. Vi velger å forsøke å få livet til å gå videre, selv om det er tøft. Da er det beste å komme sammen og prate, dele sorgen.

I går kveld var Kaj Roger sammen med slekt og venner på samfunnshuset på Lenangsøyra. Flere gråt høylytt. Sammen snakker de seg gjennom sorgen.

- Her er åpent hus. Vi blir nok her til langt på natt.
Han håper morgendagen vi vekke myndighetenes øyne.

- Kjørt med flaks

- Vi har kjørt med flaks i Lyngen i mange år. De sier det er for lite trafikk her til å sikre veiene, men hvor mye trafikk forlanger de? Her er tre fabrikke, og tungtrafikk daglig. Det går flere busser hver dag. Vi som bor her føler oss glemt, sier Kaj Roger Kviteberg.

Kaj Roger Kviteberg (32)