Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi som elsket Amerika

Ronny Framreide (53) og Jan Tidemann Jørgensen (64) er nær like gamle som bilene de eier. Og de lever i en svunnen tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VANSE I FARSUND (Dagbladet): Du hører de brede AmCar-bilene lenge før du ser dem svinge inn på Brooklyn-plassen i Vanse i Vest-Agder. Lakken er prikkfri, motoren likeså. For i den lille bygda Vanse passer de 92 medlemmene i AmCar-klubben godt på bilene sine. Og de lever som de gjorde i Amerika den gang da, på 70-tallet. Før Amerika ble USA og storpolitikk.

- Alt jeg har er fra Amerika. Vi liker ikke dagens USA, sier Jan Tidemann Jørgensen, president i Amcar-klubben i Lista, som ligger i Farsund kommune. 

Bedre i Lyngdal
Farsund er kommunen der Fremskrittspartiet har gjort det best de siste åra. Ved stortingsvalget i 2009, fikk Frp hele 39,8 prosent av stemmene. Mange av innbyggerne er misfornøyd, og mener at politikerne i Farsund gjør for alt for lite: Alt gjøres bedre i nabobyen Lyngdal, mener folk.

STØTTER DE KRISTNE:  Kjell Henning Bjørnestad (45), best kjent som Kjell Elvis, hadde sin første opptreden på 8th Avenue-baren i Farsund-bygda Vanse. Han har alltid hatt sansen for Frp, men i år gir han sin støtte til De kristne, for å få en slutt på avkristningen av Norge. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
STØTTER DE KRISTNE: Kjell Henning Bjørnestad (45), best kjent som Kjell Elvis, hadde sin første opptreden på 8th Avenue-baren i Farsund-bygda Vanse. Han har alltid hatt sansen for Frp, men i år gir han sin støtte til De kristne, for å få en slutt på avkristningen av Norge. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

- Hvis dere vil ha noe godt å spise, må dere dra til Lyngdal, sier en av byens kioskeiere.

I en trebåt like nedenfor, sitter Vegard Gjerme (28) og kjæresten og og spiser reker.

- Det er fint å være i Farsund nå, om sommeren. Men om vinteren er Farsund en spøkelsesby. Det er ikke noe skjer her, så vi drar til Lyngdal for å handle. De satser på alle områder, sier Vegard Gjerme (28).

Sjøl har han aldri stemt. Kommer ikke til å gjøre det i år heller.

- Jeg stemmer aldri. Jeg føler ikke det har noe for seg. Stortingsvalget er jo bare løfter. Det skjer jo ikke noe uansett, sier han.

Blindtarm I mellomkrigstida var Farsund verdens største sjøfartsby, målt i tonnasje per innbygger. Byen har vært preget av redere, sjø og skip - og blåe velgere. Men de seinere åra er det Frp og ikke Høyre som får folkets støtte. I tillegg flytter stadig flere av byens yngre innbyggere bort, for å ta utdannelse og jobber.

- Fremskrittspartiet har en god representant i Farsund, «Boa» (Andreas Bjørn Salvesen, red.anm). Etter at han stilte som leder for Frp, har partiet blomstret. Farsund har vært i nedgang de siste åra, handelsmessig. Lyngdal har vært i voldsom vekst, mens Farsund har vært i nedgang, sier Monica Andersen, (41) som er selvstandig næringsdrivende.

SER TIL LYNGDAL:  Monica Andersen (41) driver butikk i nabobygda Lyngdal sammen med mannen (bak). - Lyngdal er i voldsom vekst, mens alt skal være som det alltid har vært i Farsund, sier Andersen. Her sammen med svigermor Aslaug Andersen (70) og barna Maggi Elise (5) og Fredrik (8). Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
SER TIL LYNGDAL: Monica Andersen (41) driver butikk i nabobygda Lyngdal sammen med mannen (bak). - Lyngdal er i voldsom vekst, mens alt skal være som det alltid har vært i Farsund, sier Andersen. Her sammen med svigermor Aslaug Andersen (70) og barna Maggi Elise (5) og Fredrik (8). Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

- Dessuten er jo Farsund en blindtarm. De er fraskåret alt som heter gjennomgangstrafikk, og folk må kjøre de 18 kilometerene for å komme hit, fortsetter svigermor Aslaug Andersen (70). 

Elvis is back Også en av Farsunds mest kjente sønner, Kjell Henning Bjørnestad (Kjell Elvis), har flyttet fra Farsund og til nabobyen Lyngdal. Men artisten er stadig i hjemkommunen, blant annet for å spille på den amerikansk-inspirerte 8th Avenue-baren i Vanse.

- Frp er et veldig bra parti. Jeg har alltid likt dem. De har sagt mye som viser seg å være sant i ettertid. Det ligger veldig mye guts og frihet i Frp, sier Bjørnestad.

Sjøl støtter han partiet De kristne i årets valgkamp, og vil opptre og skape sirkus rundt partiet gjennom høstens valgkamp.

Frp-koden knekt? Frp-politikerne lokalt har mang forsøkt å finne ut hvorfor de gjør det så bra i Farsund.

IKKE FUNNET KODEN:  Tommy Årsland er lokalpolitiker for Frp i Farsund, og har mang en gang lurt på hvorfor partiet hans alltid gjør det så veldig bra i Farsund. - Men jeg har ikke et klart svar på hvorfor, sier politikeren. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
IKKE FUNNET KODEN: Tommy Årsland er lokalpolitiker for Frp i Farsund, og har mang en gang lurt på hvorfor partiet hans alltid gjør det så veldig bra i Farsund. - Men jeg har ikke et klart svar på hvorfor, sier politikeren. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

- Jeg er egentlig overrasket sjøl. Men jeg tror folk i denne kommunen er litt gammeldagse. Vi er opptatt av å få løst de enkle tinga, og folk vil ha de enkle svarene. Så når du er Frp-politiker, må du kall en spade for en spade. Og vi lover ikke mer enn vi kan holde, sier Frp-politikeren Tommy Årsland (43).

- Har dere knekt Frp-koden? Lurer Dagbladet.

-Vi kaller en spade for en spade, og lover ikke mer enn vi kan holde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling