Vi som ser etter tegn

Skal landets største yrkesgruppe få økt lønn og status, må noen snakke sammen og finne noen milliarder, skriver Stein Aabø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skolen må bli bedre. Elevene må bli flinkere. Læreryrket må få økt status. Slik var det ikke før. Skolen var som den var, brutal og krevende. De flinke elevene avanserte til neste skoletrinn, de mindre flinke fant sin plass i arbeidslivet. Og lærerne hadde akkurat passe status. De var menn, de fleste av dem, i hvert fall fra 4. klasse og oppover. De var hovedforsørgere, hadde bil i mellomprisklassen, en liten villa eller et rekkehus med hageflekk. De var småsamfunnenes kjendiser, profilerte personer, omtalt ustanselig rundt middagsbordene i de tusen hjem. De var fryktet, elsket og hatet, og nokså suverene. I kvalitet dekket de hele skalaen fra det briljante til det tragiske. Det var en lottogevinst å få en flink lærer, men det krevde modning å forstå hvor flinke de var. Jeg ser dem stadig for meg. Norsklærer Omholt, som lærte meg at du aldri er fattig hvis du har ulest god litteratur i bokhylla. Den nådeløse mattelærer Frestad som banket inn algebra med grusomme metoder. Den milde, men petimetriske Otterbech i samme fag, som fylte min fritid med krevende hjemmeoppgaver, men som forsøksvis drillet inn ferdigheter i analyse, presisjon og perspektiv. Historielærer Kværum, med statsvitenskap i fagkretsen, som lærte meg hvilke strukturer kongens makt hvilte på. Det var ikke kongens personlige mot eller hans kraftige, firskårne ytre, forsto jeg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer