MINNESEREMONI: En privat seremoni ble holdt ved Gardermoens militære flyplass etter at bårene med terrorofrene landet i dag. Fra venstre er Statoils Anders Hatteland, Margaret Øvrum, Lars Christian Bacher og konsernsjef Helge Lund. Foto: Ole Jørgen Bratland / NTB scanpix
MINNESEREMONI: En privat seremoni ble holdt ved Gardermoens militære flyplass etter at bårene med terrorofrene landet i dag. Fra venstre er Statoils Anders Hatteland, Margaret Øvrum, Lars Christian Bacher og konsernsjef Helge Lund. Foto: Ole Jørgen Bratland / NTB scanpixVis mer

- Vi sørger sammen med familiene

Konsernsjef Helge Lund var til stede på privat minneseremoni.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I ettermiddag landet bårene med Thomas Snekkevik (35) fra Austrheim, Hans Martinius Bjone (55) fra Brandbu, Alf Vik fra Grimstad (43) og Tore Bech (58) fra Bergen på Gardermoen militære flyplass. De ble funnet døde etter terrorangrepet på gassanlegget i In Amenas i Algerie.

- I dag tok jeg og andre representanter i Statoil i mot bårene til de døde. Statoil sørger sammen med familiene, sier konsernsjef Helge Lund som møter pressen ved Statoils kontor på Fornebu.

Konsernsjef Helge Lund, konserndirektør Lars Christian Bacher og direktør Anders Hatteland var sammen med familiene og tok i mot bårene og like etter landing var det en privat og lukket minneseremoni i tråd med de pårørendes ønske.

Møte ondskapen Det var en sterkt preget Helge Lund som møtte pressen etter båresermonien på Gardermoen.

- De var der på jobb for oss og har til sammen 90 års erfaring og har vært med å skape det vi er stolt av i Statoil.

- Vi har et stort ansvar for å hjelpe familiene, og møte denne grenseløse ondskapen med handlekraft, omsorg og omtanke.

Statoils landsjef i Algerie Victor Sneberg (56), er fortsatt savnet etter gisseldramaet som pågikk i fire dager.

MØTER PRESSEN: Konsernsjef i Statoil, Helge Lund, var sammen med familiene da bådene med de døde etter terrorangrepet på gassanlegget i In Amenas i Algerie landet i ettermiddag. Foto: Nina  Hansen / Dagbladet
MØTER PRESSEN: Konsernsjef i Statoil, Helge Lund, var sammen med familiene da bådene med de døde etter terrorangrepet på gassanlegget i In Amenas i Algerie landet i ettermiddag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

-Vi håper også Victors familie snart vil få svar, sier Lund.

Det er to uker siden Statoils anlegg i In Aménas ble rammet av en gisselaksjon. Minst 67 personer, 37 gisseltakere og 30 gisler fra åtte forskjellige land, skal ha mistet livet i det grufulle angrepet.

Innrømmer sårbarhet Helge Lund innrømmer at denne hendelsen viser at de er sårbare for terror.

- 30 trente terrorister angrep. Internasjonal etterettning klarte ikke fange dem opp. Algeriske myndigheter klarte ikke stoppe dem.  Sikkerhetstiltakene våre var dermed ikke tilstrekkelige, sier Lund.

Statoil skal nå jobbe for å øke sikkerheten og redusere risiko for terrorangrep.

- Terrorangrep er en global utfordring og Statoil vil delta. Men vi kan ikke gi svar alene, sier Lund.

LANDET: Flyet med bårene med de fire omkomne Statoil-medarbeiderne Tore Bech, Hans M. Bjone, Thomas Snekkevik og Alf Vik landet på Gardermoen militære flyplass i ettermiddag.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
LANDET: Flyet med bårene med de fire omkomne Statoil-medarbeiderne Tore Bech, Hans M. Bjone, Thomas Snekkevik og Alf Vik landet på Gardermoen militære flyplass i ettermiddag. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Han har i dag hatt et møte med over 100 ledere fra hele verden og det har blant annet blitt diskutert hvordan Statoil kan bli et bedre og sikkrere selskap.

- Vi får et stadig større mangfold blant våre medarbeidere og kompetanse fra hele verden. Vi skal fortsette å ha globale operasjoner, sier Lund.

- Krevende dag Statoil vil nå få hjelp fra ekspertise utenfra for å kunne gi de etterlatte flere svar om hva som skjedde med deres kjære.

- Kripos vil jobbe med å finne svar, det vil også Algeriske myndigheter og BP. Vi er også i ferd med å opprette egne mandater. Det viktigtiste for oss er å gjøre det riktig, sier Helge Lund.

Han forteller om en verdig og fin båreseremoni på Gardermoen, men også at det er tungt å møte familiene.

- Dette er en krevende dag for familiene. Vi har også rukket og bli ganske godt kjent. Å gi familiene informasjon om hva som har skjedd med deres har vært en utfordring hele tiden. Det som er viktig er at vi får gode svar å gi dem, sier Lund. 

PÅ VEI HJEM:
Flyet med de fire drepte i Algerie på vei til landing på Gardermoen.
Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
PÅ VEI HJEM: Flyet med de fire drepte i Algerie på vei til landing på Gardermoen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer