Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi spiser for mye fett

Direktør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe i Statens ernæringsråd er uenig med fettforskere som hevder at fett er sunt, og mener vi allerede spiser for mye fett i Norge. - Fettinntaket må reduseres, sier hun.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våre statlige ernæringseksperter er ikke bekymret over lett-linja som har inntatt spisebordene hos den norske befolkningen. Det er helt i tråd med norsk ernæringspolitikk. Derimot advarer Bjørneboe oss mot å tro at fett er sunt, slik svenskene hevder.

- Dagbladets framstilling om at fett er sunt samsvarer ikke med våre anbefalinger. Det blir for enkelt å hevde at vi bør gå tilbake til husmannskost med helmelk og fete oster når det er dokumentert hvor helseskadelig slik kost er. På de siste 20 årene har vi klart å redusere fettinntaket til nordmenn fra 40 til 35 energiprosent. På samme tid har fettsykdommer som hjerte- og karsykdommer blitt halvert, sier Bjørneboe.

Hun advarer oss mot å spise animalsk fett fra melke- og kjøttprodukter, og oppfordrer folk til å holde seg til flerumettete fettsyrer fra plante- og fiskeprodukter.

Ikke slankehysteri

Målet til Statens ernæringsråd er ytterligere å senke fettinntaket vårt med 5 energiprosent.

- Hovedproblemet er at vi spiser for mye mettet fett og transfett, og vi anbefaler folk å spise magrere. Drikk skummet melk, magre oster, bruk vegetabilsk margarin i stedet for smør, spis mye fisk, brød frukt og grønnsaker, råder hun både store og små.

- Hva med slankehysteriet som kan komme av et slikt kosthold?

- Vi advarer selvsagt mot slankepiller og pulver som er med på å skape slankehysteri, men mener ikke at sunn, mager mat har samme effekt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!