Vi spiser mer piller

Pillesalget i landet slår alle rekorder. Forbruket økte i fjor med nærmere 10 prosent.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av fjoråret kjøpte vi piller for 11,7 milliarder kroner, melder Nationen. Dette er en økning på en milliard kroner fra året før.

Omsetningen av legemidler økte med hele 9,7 prosent fra 1999 til 2000. Året før var økningen enda mer markant, med en prosentoppgang på 13,5.

Nye legemidler

Rådgiver i Legemiddelindustriforeningen Hans Petter Strifeldt mener den sterke økningen ikke nødvendigvis skyldes at vi er blitt sykere.

- Økningen kan også skyldes at vi har fått en del nye legemidler, som gjør det mulig å behandle flere lidelser mer effektivt. Blant annet har vi fått en lang rekke nye legemidler mot reumatisme, som langt flere kan ha hjelp av, sier Strifeldt til Nationen. Han påpeker dessuten at nye legemidler gjerne er kostbare i starten, og at dette kan påvirke omsetningstallene.

Bestselgerne

Paracet var den mest solgte medisinen sist år, fulgt av Ibux, Otrivin og Paralgin Forte. På listen over fjorårets bestselgere er også legemidler mot hjerte- og karsykdommer sterkt representert.

På tross av vårt økende inntak, er det norske forbruket av legemidler svært lavt sammenliknet med andre vestlige land. En gjennomsnitts nordmann bruker eksempelsvis kun 65 prosent av medisinen en gjennomsnitts svenske bruker i løpet av året.