Vi spiser stadig mer piller

Salget av legemidler øker kraftig. I fjor brukte vi legemidler for nesten 7,5 milliarder kroner - en økning på 10 prosent fra 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Målt i antall legemiddeldoser per døgn økte vi forbruket med 7,1 prosent, og kom opp i et gjennomsnittlig medisinforbruk på 2400 kroner per innbygger, skriver Aftenposten.

I 1999 var veksten enda høyere. Da økte legemiddelsalget i Norge med hele 13,5 prosent i forhold til året før.

Ved Norsk Medisinaldepot er teorien at hamstring av legemidler foran tusenårsskiftet kan forklare mye av den kraftige økningen i 1999. Men en slik forklaring finnes dermed ikke for den dramatiske økningen i fjor.

Derimot pekes det på to andre viktige årsaker: Utviklingen av nye legemidler gjør at stadig nye pasientgrupper får et tilbud og andelen av befolkningen over 45 år øker.

(NTB) Leger og ernæringseksperter advarer mot utviklingen og sier at stadig flere griper til pilleglasset for å holde livsstilssykdommer i sjakk. - Piller blir for mange den eneste behandlingen, til tross for at det fra myndighetenes side er forutsatt at kostbehandling bør prøves først. Uansett bør kostbehandling følge sammen med pillene, sier Thomas C. French i Norsk forening for kliniske ernæringsfysiologer.