EKSPLOSJON:  14 mennesker ble drept i en eksplosjon ved denne kafeen, som ligger midt i turistområdet i Marrakech. Søsknene Oskar og Marte Rosnes er på ferie i byen for øyeblikket. Foto: AP Photo/Tarik Najmaoui/Scanpix/Privat
EKSPLOSJON: 14 mennesker ble drept i en eksplosjon ved denne kafeen, som ligger midt i turistområdet i Marrakech. Søsknene Oskar og Marte Rosnes er på ferie i byen for øyeblikket. Foto: AP Photo/Tarik Najmaoui/Scanpix/PrivatVis mer

- Vi spiste middag rett ved kafeen for to dager siden

Oskar Rosnes (24) og storesøsteren Marte (27) er på ferie i Marrakech. De bor på et hotell bare hundre meter fra der 15 personer ble drept og 20 skadd i en eksplosjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 15 mennesker mistet livet og 20 mennesker ble skadd i en kraftig gasseksplosjon i en kafé på hovedtorget i den marokkanske byen Marrakech torsdag.

Utenriksdepartementet opplyser at de ikke har fått meldinger om at noen nordmenn skal ha vært involvert i hendelsen.

Oskar Rosnes (24) og storesøsteren Marte (27) har vært på ferie i byen siden lørdag. De bor på et hotell som ligger cirka 100 meter fra der det eksploderte. De hadde vært på en liten tur ut av byen, og returnerte til hotellet halvannen time etter hendelsen.

- Rett ved hotellet traff vi på noen lokale kompiser som fortalte at det hadde vært en eksplosjon. Det var politi og ambulanser på plass på stedet. Det var litt småkaotisk, men politiet fikk raskt kontroll og folk var rolige, sier Oskar Rosnes til Dagbladet.

- Bombeangrep Han sier de tar det med fatning, og at de fortsetter ferien som planlagt.

- Vi føler oss ikke truet. Men det er klart, det er veldig ubehagelig. Vi spiste middag for to dager siden rett ved siden av kafeen. Hadde vi ikke vært på tur i dag, så hadde vi sikkert vært i nærheten, sier Oskar.

De første meldingene gikk ut på at det var snakk om en gasseksplosjon, men få timer senere opplyste det marokkanske innenriksdepartementet at spor på stedet tyder på et bombeangrep.

Foreløpige analyser av tekniske funn gjort på stedet bekrefter teorien om at det dreier seg om en bombe, heter det i en uttalelse fra innenriksdepartementet. Marokkos kommunikasjonsminister Khalid Naciri fastslår i kveld at det var en terrorhandling.

- Marokko står overfor samme trusler som i mai 2003 og vil håndtere truslene omhyggelig og besluttsomt, sier Naciri til nyhetsbyrået AFP.

Endrer ikke reiseråd Også Frankrike fastslår torsdag at det er en terrorhandling, og president Nicolas Sarkozy omtaler angrepet som ondsinnet og feigt. Seks franskmenn var blant de drepte.

Muhammed, som bor i Marrakech, sier imidlertid at årsaken til eksplosjonen ikke er stadfestet ennå.

- Noen sier det var problemer med gassen på kafeen. Andre sier det var en bombe plassert på innsiden. Men det er fortsatt uklart, sier han til Dagbladet.

Utenriksdepartementet oppfordrer nordmenn til å følge med på situasjonen der de befinner seg. Men de har ikke endret sine reiseråd for Marokko.

- Det er en fortløpende vurdering, som kan endre seg underveis. Men vi kan ikke varsle at det kommer en endring i det reiserådet nå, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD til Dagbladet.