«Vi spør oss hvorfor i all verden vi ikke oppdaget dette»

Et team på 15 personer mente den spesielle adferden til to overgrepsofre i Alvdal skyldtes autisme. Barnevernet visste at stefaren (64) var dømt til betinget fengsel i en overgrepssak i nabokommunen.

- BLIR KVALM: Rådmann Erling Straalberg i Alvdal kommune er rystet over overgrepene som to av de siktede har tilstått. Han tror ikke kommunen har gjort formelle feil, men medgir at det er vanskelig å forstå at forbrytelsene kunne pågå uten at noen forsto hva som skjedde. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
- BLIR KVALM: Rådmann Erling Straalberg i Alvdal kommune er rystet over overgrepene som to av de siktede har tilstått. Han tror ikke kommunen har gjort formelle feil, men medgir at det er vanskelig å forstå at forbrytelsene kunne pågå uten at noen forsto hva som skjedde. Foto: JACQUES HVISTENDAHLVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| ALVDAL (Dagbladet): Både Fylkesmannen i Hedmark og en rettsoppnevnt sakkyndig undersøker nå om Alvdal kommune burde sett at noe var alvorlig galt i to nabofamilier i bygda.

Ti personer har blitt siktet i forbindelse med massive overgrep mot fire barn begått i en årrekke. Mange av de gruoppvekkende forbrytelsene ble filmet av den antatte hovedmannen, som er stefaren (64) til to av barna. Videoene er viktig bevismateriale når seks av de siktede nå trolig blir tiltalt av Riksadvokaten.

Overgrepene ble ifølge siktelsene begått fra 2003 til 2007. To av barna hadde da fått diagnosen Aspergers syndrom, og hadde ekstra tett kontakt med fagfolk, uten av forbrytelsene kom for dagen. Ifølge bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen har et eksternt senter for barne- og ungdomspsykiatri sådd tvil om diagnosene.

- Det er helt umulig å gjennomgå så omfattende overgrep uten at man får symptomer, og det er påfallende at disse barna har hatt en meget positiv utvikling etter at de kom seg bort fra familien og ble tatt godt vare på. I etterpåklokskapens lys blir jo alt veldig tydelig, men jeg stiller spørsmål ved flere av vurderingene kommunen har gjort, sier Reiestad Hansen til Dagbladet.

Hun mener også det er bekymringsfullt at det som var den eneste barnevernsansatte i Alvdal i den aktuelle perioden, skal ha vært en bekjent av barnemoren privat.

- På tå hev Rådmann Erling Straalberg i Alvdal understreker at det ikke bare er barnevernet som har hatt kontakten med barna.

- Et kjempestort team på 15 personer med tung fagkompetanse var involvert overfor de to fordi de hadde spesielle behov. Avvikende adferd de hadde kunne faglig sett forklares gjennom diagnosen. I ettertid kan man tenke seg at noe av adferden hadde en sammenheng med overgrepene, men det må andre nå ta stilling til, sier rådmann Erling Straalberg i Alvdal kommune.

Han bekrefter overfor Dagbladet at kommunen visste at de to barnas stefar - som nå regnes som hovedmannen - i 1999 ble dømt til betinget fengsel for mindre alvorlige seksuelle handlinger mot barn i nabokommunen.

- Det var barnevernet klar over, og vi har vært på tå hev. Fagfolkene er trent til å se etter seksuell adferd, og jeg vet at det ble gjort i arbeidet med disse barna, uten å finne slike tegn, sier Straalberg.

KRITISK: Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen tror kommunen kan ha forvekslet ettervirkninger av overgrep med symptomer på Asperger's syndrom. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
KRITISK: Bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen tror kommunen kan ha forvekslet ettervirkninger av overgrep med symptomer på Asperger's syndrom. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer

Sett utenfra var ikke de siktede i noe spesielt miljø, men ble regnet for å ha liten kontakt med resten av bygda.

- Vi har en oppfatning av at de sentrale personene er folk som ikke har hatt det største sosiale nettverket. Samtidig virket de som straighte folk utad, noe som nok har gjort dette vanskeligere å oppdage, sier rådmannen.

- Blir kvalm Også Straalberg synes imidlertid det er vanskelig å forstå at ingen utenom overgriperne og deres fire ofre har funnet ut hva barna opplevde hjemme.

- Vi setter oss ikke på vår høye hest og sier at vi ikke har gjort noe feil. Jeg blir kvalm av å lese politiets beskrivelse av overgrepene som to siktede har tilstått. Vi i kommunen spør oss hvorfor i all verden vi ikke har sett dette her. Det er et spørsmål vi selvfølgelig kommer til å bruke mye tid på også framover, sier Straalberg.

Det er ventet at de fire ofrene vil få høye erstatningssummer i rettssaken i januar, og kommunens håndtering kan da få betydning for størrelsen på beløpene.

Rådmannen vil ha størst mulig åpenhet om saken, og sendte tidligere i år et brev til innbyggerne i det lille lokalsamfunnet der han blant annet formante om at det er rettsystemet som skal stå for straffeutmålingen.

- Skolekamerater av ofrene spør hva dette dreier seg om. Bygdefolket snakker om saken og er opptatt av den, og det skal de være. Man blir så uendelig trist når det går opp for en hva barna har blitt utsatt for, og saken er så grov at den må fram i allmennheten. Vi må ikke la oss ødelegge av det, men man skal bli rystet og grepet og lære av dette, sier Straalberg.

LOKALT PEDOMILJØ: Ti personer i Alvdal har blitt siktet for overgrep mot søskenpar fra to familier. Foto: JACQUES HVISTENDAHL
LOKALT PEDOMILJØ: Ti personer i Alvdal har blitt siktet for overgrep mot søskenpar fra to familier. Foto: JACQUES HVISTENDAHL Vis mer