Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Vi spør oss jo om hva regjeringen har å skjule

50 organisasjoner vil ha svar på hvordan Norge kan selge våpenmateriell til land som Saudi Arabia og De forente arabiske emiratene. Men UD sier nei.

BRUTAL KRIG:  Siden mars i fjor har Saudi Arabia og De forente arabiske emiratene ført en voldsom krig i Jemen. Norge selger militært utstyr til begge land, og nå vil 50 organisasjoner har innsyn i begrunnelsene for at dette kan skje. Bildet er fra Jemens hovedstad Sanaa, like etter et saudi-ledet bombeangrep. Mer enn 6500 mennesker har mistet livet det siste året, hvorav minst 3218 sivile. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanipix
BRUTAL KRIG: Siden mars i fjor har Saudi Arabia og De forente arabiske emiratene ført en voldsom krig i Jemen. Norge selger militært utstyr til begge land, og nå vil 50 organisasjoner har innsyn i begrunnelsene for at dette kan skje. Bildet er fra Jemens hovedstad Sanaa, like etter et saudi-ledet bombeangrep. Mer enn 6500 mennesker har mistet livet det siste året, hvorav minst 3218 sivile. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanipix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden mars i fjor har Saudi-Arabia ledet koalisjonen som kriger mot den iransk-støttede Houti-gruppa i Jemen. Også De forente arabiske emiratene er sterkt involvert i krigen, og til dem har Norge solgt A-materiell for titalls millioner kroner, herunder ammunisjon. Siden januar i år har Norge valgt å holde tilbake ytterligere utførsler av ammunisjon til Emiratene, fordi «det kan brukes med fare for brudd på humanitærretten i Jemen», sa Frode Overland Andersen, kommunikasjonsdirektør i Utenriksdepartementet til Dagbladet i forrige uke.

- Vi er glade for at Utenriksdepartementet nå har stanset salg av ammunisjon til Emiratene, men det skulle jo bare mangle. Det må jo være i strid med Den internasjonale våpenhandelsavtalen (ATT), og kan heller ikke være i tråd med våre nasjonale regler, sier Borghild Tønnessen-Krokan, fungerende daglig leder i Forum for Utvikling og Miljø (ForUM).

- Norge er våpendrager Den pågående borgerkrigen i Jemen er like brutal som i Syria, og er en regional krig med mange aktører. Norge selger våpen, ammunisjon og annet militært utstyr til en rekke av aktørene: Emiratene, Saudi-Arabia, Kuwait og Qatar. Saudi-koalisjonen har gjennomført massive bombeaksjoner, i tillegg til at Emiratene og Saudi er inne med bakkestyrker i Jemen. Dette har medført voldsomme sivile dødstall, ifølge FN: Fra mars 2015 til mars 2016 har mer enn 6400 personer blitt drept, hvorav 3218 sivile. Mer enn 600 av disse er barn, ifølge Redd Barna. Over 30 500 personer er skadd og rundt 2,5 millioner mennesker er på flukt.

- At Norge selger militærmateriell til noen av verdens mest undertrykkende regimer, som også anklages for å bryte folkeretten i krigen i Jemen - der skoler og sykehus bombes - er åpenbart kontroversielt. Offentligheten bør derfor få innsyn i dette. Vi spør oss hva regjeringen har å skjule, sier Tønnessen-Krokan.

Og fortsetter: «Vi bør ikke være disse regimenes våpendrager, og det er vi nå. Ved å selge militært utstyr til slike regimer, bidrar vi også til å styrke disse landenes undertrykkelse av egen befolkning».

UD-nei Den 6. januar i år søkte ForUM, et nettverk av 50 norske organisasjoner om innsyn for å vurdere hvilke avgjørelser som er tatt i forkant av at det ble utstedt lisener for å eksportere norsk forsvarsmateriell til Saudi Arabia, Emiratene, Kuwait og Qatar. Hittil har ønsket endt med avslag.

- Vi tviler på at denne eksporten er tillatt, både når det gjelder ATT og det norske regelverket. Vi ber derfor om å få se hvilke vurderinger som er gjort, sier Tønnesson-Krokan.

Frode O. Andersen, kommunikasjonsdirektør i Utenriksdepartementet, mener at «Norge har stor åpenhet rundt eksport av forsvarsmateriell»:

FORTVILER:  Denne jenta gråter etter at faren hennes ble drept i et saudi-ledet flyangrep i Jemens hovedstad, Sanaa. I løpet av den drøye ett år lange krigen som ledes av Saudi Arabia, men hvor De forente arabiske emirater også er med, har flere tusen sivile jemenitter blitt drept. Humanitære organisasjoner mener at det er begått krigsforbrytelser i krigen. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix
FORTVILER: Denne jenta gråter etter at faren hennes ble drept i et saudi-ledet flyangrep i Jemens hovedstad, Sanaa. I løpet av den drøye ett år lange krigen som ledes av Saudi Arabia, men hvor De forente arabiske emirater også er med, har flere tusen sivile jemenitter blitt drept. Humanitære organisasjoner mener at det er begått krigsforbrytelser i krigen. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanpix Vis mer

- Vi har et meget strengt lovverk og retningslinjer for eksport av våpen, ammunisjon og annet militært utstyr. Regelverket er forankret i Stortinget som årlig behandler en egen Stortingsmelding om saken. Dersom situasjonen i et land endrer seg vesentlig slik at forutsetningene for å tillate salg av våpen og ammunisjon ikke lenger er til stede, vil vi vurdere om det fortsatt skal kunne gis lisens, sier Andersen i en email til Dagbladet.

- Krigsforbrytelser Den saudi-ledede koalisjonen har bombet tett befolkede områder. Både sykehus og skoler er rammet. Human Rights Watch (HRW), Amnesty og Den internasjonale Røde Kors-komiteens (ICRC) undersøkelser går langt i å si at krigsforbrytelser er begått i Jemen.

- Når det gjelder anklagene om brudd på humanitærretten i Jemen så følger vi tett vurderinger fra FNs sikkerhetsråd. Vi ser alvorlig på situasjonen i Jemen og alle lisenssøknader om eksport av norsk forsvarsmateriell er derfor gjenstand for individuell og grundig vurdering. Dette gjelder særlig med henblikk på risiko for bruk i Jemen i strid med humanitærretten, sier Frode O. Andersen, kommunikasjonsdirektør i Utenriksdepartementet, til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Utenriksdepartementet har siden januar 2016 valgt å inntil videre holde tilbake ytterligere utførsler av ammunisjon som kan anvendes med fare for brudd på humanitærretten i Jemen. Situasjonen i Jemen er fortsatt bekymringsfull, men det er positivt at partene nå synes å overholde en våpenhvile. 

Overrasket om fortsatt salg Da Dagbladet tidligere i år påviste at Norge i 2014 solgte militært utstyr for 56 millioner kroner til Saudi Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait, sa Mads Harlem, leder for Folkerettseksjonen i Røde Kors, sa han følgende:

- Jeg er meget overrasket hvis Norge har fortsatt å selge militært utstyr til Emiratene i 2015, etter at starten av offensiven i Jemen startet. Jeg kan ikke skjønne at det er i henhold til norsk lovverk. Jeg mener det må være brudd med to regler: Eksportkontroll-regelverket og straffeloven, hvis dette utstyret er brukt til å begå krigsforbrytelser, sa Harlem, som ønsket at Norge skal få et eksportforbud når det gjelder å selge militært utstyr til land som begår krigsforbrytelser.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!