- Vi spør oss jo om hva regjeringen har å skjule

50 organisasjoner vil ha svar på hvordan Norge kan selge våpenmateriell til land som Saudi Arabia og De forente arabiske emiratene. Men UD sier nei.

BRUTAL KRIG:  Siden mars i fjor har Saudi Arabia og De forente arabiske emiratene ført en voldsom krig i Jemen. Norge selger militært utstyr til begge land, og nå vil 50 organisasjoner har innsyn i begrunnelsene for at dette kan skje. Bildet er fra Jemens hovedstad Sanaa, like etter et saudi-ledet bombeangrep. Mer enn 6500 mennesker har mistet livet det siste året, hvorav minst 3218 sivile. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanipix
BRUTAL KRIG: Siden mars i fjor har Saudi Arabia og De forente arabiske emiratene ført en voldsom krig i Jemen. Norge selger militært utstyr til begge land, og nå vil 50 organisasjoner har innsyn i begrunnelsene for at dette kan skje. Bildet er fra Jemens hovedstad Sanaa, like etter et saudi-ledet bombeangrep. Mer enn 6500 mennesker har mistet livet det siste året, hvorav minst 3218 sivile. Foto: Khaled Abdullah / Reuters / Scanipix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden mars i fjor har Saudi-Arabia ledet koalisjonen som kriger mot den iransk-støttede Houti-gruppa i Jemen. Også De forente arabiske emiratene er sterkt involvert i krigen, og til dem har Norge solgt A-materiell for titalls millioner kroner, herunder ammunisjon. Siden januar i år har Norge valgt å holde tilbake ytterligere utførsler av ammunisjon til Emiratene, fordi «det kan brukes med fare for brudd på humanitærretten i Jemen», sa Frode Overland Andersen, kommunikasjonsdirektør i Utenriksdepartementet til Dagbladet i forrige uke.

- Vi er glade for at Utenriksdepartementet nå har stanset salg av ammunisjon til Emiratene, men det skulle jo bare mangle. Det må jo være i strid med Den internasjonale våpenhandelsavtalen (ATT), og kan heller ikke være i tråd med våre nasjonale regler, sier Borghild Tønnessen-Krokan, fungerende daglig leder i Forum for Utvikling og Miljø (ForUM).

- Norge er våpendrager Den pågående borgerkrigen i Jemen er like brutal som i Syria, og er en regional krig med mange aktører. Norge selger våpen, ammunisjon og annet militært utstyr til en rekke av aktørene: Emiratene, Saudi-Arabia, Kuwait og Qatar. Saudi-koalisjonen har gjennomført massive bombeaksjoner, i tillegg til at Emiratene og Saudi er inne med bakkestyrker i Jemen. Dette har medført voldsomme sivile dødstall, ifølge FN: Fra mars 2015 til mars 2016 har mer enn 6400 personer blitt drept, hvorav 3218 sivile. Mer enn 600 av disse er barn, ifølge Redd Barna. Over 30 500 personer er skadd og rundt 2,5 millioner mennesker er på flukt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer