- Vi står ansikt til ansikt med den store depresjonen

«De smarte» tar feil og verden er på vei utfor stupet, sier tidligere sjefsøkonom i IMF.

ADVARER: Simon Johnson advarte igjen mot for store banker i sitt foredrag i Paris i kveld. Foto: CFA Institute
ADVARER: Simon Johnson advarte igjen mot for store banker i sitt foredrag i Paris i kveld. Foto: CFA Institute Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Samtidig som Georgios Papandreou grilles i Cannes i forkant av G20-møtet i filmbyen, arrangeres en stor konferanse for investorer i Paris. Temaet er naturligvis nøyaktig det samme som i Cannes: Kaoset i verdensøkonomien.

- Farlig finanssystem I sitt foredrag på konferansen gikk MIT-professor Simon Johnson til et ramsalt angrep på det økonomiske systemet i USA og Europa. Johnson er tidligere sjefsøkonom i Det internasjonale pengefondet (IMF) og er kjent som en skarp kritiker av storbankene som mange mener forårsaket og beriket seg på finanskrisa i 2008.

Johnsons analyse fra mai 2009, presentert i en artikkel i The Atlantic, fikk navnet «Det stille kuppet».

- Vi har bygget et farlig finanssystem i USA og Europa, sa den tidligere sjefsøkonomen i IMF i dagens foredrag. Vi må gå et skritt tilbake og reformere hele systemet.

Johnson trakk så paralleller til depresjonen på 30-tallet som slo til med full styrke først to år etter børscracket i 1929.

- Vi er i samme situasjon som i oktober 1931 da folk trodde at det verste var over, men de smarte folkene tok feil og i stedet bredte krisa seg.

Advarer mot store banker Økonomiprofessoren gjentok sin advarsel om å tillate at banker vokser seg så store at samfunnet ikke tåler at de går konkurs. Bankene har tjent enorme summer på å ta høy risiko i gode tider, for så å bli reddet av skattebetalerne under finanskrisa.

- Den siste krisa kostet 50 prosent av BNP og førte til sosialisering av tapene, men selv det har hindret at vi tar tak i de fundamentale problemene. Vi ser rett inn i ansiktet på en stor depresjon, sa Johnson.

Det fundamentale problemet med for store banker har nemlig blitt verre etter finanskrisa eksploderte med Lehman Brothers-konkursen høsten 2008. Tre år seinere er bankene enda større og gjør økonomiene enda mer sårbare for storkonkurser. Johnson trakk i kveld fram Deutsche Bank som eksempel på en bank som er regnet for å være bunnsolid.

Deutsche Bank har utlånskapital på 1860 milliarder euro med en egenkapitalen på 60 milliarder. De låner dermed ut 31 ganger så mye som egenkapitalen.

- Den svarte magien i bankvesenet er risikoberegningen. Det er en illusjon å tro at man kan beregne en risikofri rente på grunnlag av statsgjeld, som misligholdes på jevnlig basis, mener Johnson.

Advarer mot massiv ødeleggelse Løsningen på problemet med gigantbanker som tar store sjanser fordi de vet at skattebetalerne uansett vil redde dem, er å sette et tak på hvor mye bankene kan låne ut, ifølge Johnson. Taket må både gå på hvor mange ganger egenkapitalen de kan låne ut og hvor store utlån bankene totalt kan ha i forhold til resten av økonomien.

Faren med en gjeldsøkonomi er at selv om verdien på boligen din halveres, så har du fortsatt den samme gjelda.

- Å bygge samfunnene våre på gjeld er veldig farlig. Verdiene svinger, mens gjelden ligger fast. Vi må restrukturere bort fra gjeld og mot større grad av egenkapital. Tiden for reform vil snart komme og det vil sannsynligvis skje før vi ser en massiv ødeleggelse av samfunnet som var resultatet av den store depresjonen i 30-åra, sa Johnson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer